Διομήδειος Βοτανικός Κήπος

Επισκεφτήκαμε οικογενειακώς και ανέλπιστα μας εντυπωσίασε ο

«Βοτανικός Κήπος Ιουλίας και Αλεξάνδρου Ν. Διομήδους» !

Πάμε να μάθουμε τους λόγους…

Πρόκειται για το μεγαλύτερο Βοτανικό Κήπο της χώρας μας αλλά και ολόκληρης της Ανατολικής Μεσογείου.

Ιδρύθηκε, το 1951, και συντηρείται από τα έσοδα των κληροδοτημάτων του Αλεξάνδρου Διομήδη.

Βρίσκεται στο Χαϊδάρι, σε απόσταση 8 χλμ. μόλις από το κέντρο της Αθήνας.

Αποτελεί πνεύμονα πρασίνου και χώρο αναψυχής και πνευματικής ηρεμίας για τους κατοίκους μιας αστικής περιοχής, όπως είναι η δυτική Αττική και λειτουργεί ως πεδίο έρευνας και επιμόρφωσης του κοινού.

Τα φυτά που καλλιεργούνται επισημαίνονται με ενημερωτικές πινακίδες οι οποίες παρέχουν πληροφορίες για την ταυτότητα και τη γεωγραφική τους εξάπλωση.

Το προσωπικό του Ιδρύματος διαθέτει ικανή επιστημονική εμπειρία σε θέματα διατήρησης και κυρίως αναπαραγωγής ενδημικών, σπανίων και απειλουμένων ειδών της ελληνικής χλωρίδας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στη φυτοθήκη (Herbarium) του Κήπου διατηρούνται περίπου 19000 αποξηραμένα δείγματα φυτών, το μεγαλύτερο τμήμα των οποίων προέρχεται από περιοχές που τώρα θεωρούνται προστατευόμενες, επειδή έχουν ενταχθεί στο δίκτυο του προγράμματος ‘’NATURA 2000’.

Εκτός από τον υψηλό βαθμό ποικιλότητας της αυτοφυούς και καλλιεργούμενης χλωρίδας, ο Κήπος είναι ένα ιδανικό φυσικό καταφύγιο της πανίδας επειδή το οικοσύστημα, προστατευμένο από τις δυσμενείς ανθρώπινες επεμβάσεις, παρέχει τη δυνατότητα λειτουργίας ενός πλήρους και αδιατάρακτου τροφικού πλέγματος.

Πριν από την επίσκεψή σας, θα πρέπει να βγάλετε ηλεκτρονικό εισιτήριο για τη δραστηριότητα που επιθυμείτε. Η διαδικασία αυτή είναι πολύ απλή και πολύ σύντομη, γίνεται ακόμα και με ένα smartphone. Για την είσοδο σας στον Κήπο δεν υπάρχει καμιά χρηματική επιβάρυνση.

Μάθετε περισσότερα

Αφήστε τα σχόλιά σας, Ελάτε να γνωριστούμε!