Πίνακας επιβράβευσης…πως δουλεύει;

megalonontasmazi.com

Ο πίνακας επιβράβευσης είναι μια συνήθεια που πρόσφατα υιοθετήσαμε στο καθημερινό μας οικογενειακό πρόγραμμα προκειμένου να οργανώσουμε τα tasks της ημέρας γρήγορα και εύκολα.

Στόχος του πίνακα επιβράβευσης είναι να επιβραβεύεται η καλύτερη συμπεριφόρα και όχι να επιπλήττεται εκείνη που δε συμμετέχει ή δεν ολοκληρώνει τα tasks που έχει αναλάβει. Εστιάζουμε δηλαδή ως οικογένεια στην υπευθυνότητα και επιμονή στις θετικές συμπεριφορές και στη απόκτηση θετικών συνηθειών.

Ο πίνακας λοιπόν επιβράβευσης είναι ο βοηθός μας και πάμε να σας εξηγήσουμε πως λειτουργεί αλλά και πως μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και εσείς.

Πώς δουλεύει ο πίνακας επιβράβευσης παιδιών:

1.Θέτουμε το στόχο:

Για παράδειγμα, η πρωινή ζώνη και το πρωινό ξύπνημα, είναι για τους περισσότερους γονείς εφιάλτης…πίεση χρόνου, το σχολικό να κορνάρει, το κουδούνι να έχει χτυπήσει…ουφ…αγχώθηκα και δεν έχει ξεκινήσει ακόμα η χρονιά…Ο στόχος, εδώ που μπορείτε να ορίσετε είναι: Το μέλος της οικογένειας που θα καταφέρει τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας να είναι έτοιμο στην ώρα του, θα συγκεντρώσει τα περισσότερα τικ ή αυτοκόλλητα στον πίνακα επιβράβευσης ως επιτυχία…άλλος στόχος μπορεί να είναι στη βραδινή ζώνη, με το παιδί που θα είναι πρώτο στο κρεβάτι του στην ώρα του έχοντας ολοκληρώσει τη βραδινή του ρουτίνα.

Tip: Κάθε οικογένεια μπορεί να προσαρμόσει στη δική της καθημερινότητα τους εβδομαδιαίους στόχους που θα πρέπει να ακολουθήσουν τα μέλη της. Θα προτείναμε να μπουν και στόχοι σχετικά με τη διατροφή.

2.Ξεκαθαρίστε τους κανόνες από την αρχή:

Για να δουλέψει ο πίνακας και η συμμετοχή όλων να είναι ευχάριστη ξεκαθαρίστε στα παιδιά πως ο ρόλος του πίνακα δεν είναι εκείνος του τιμωρού και του επιβλητή μιας αρεστής συμπεριφοράς που θέλετε εσείς ως γονείς να υιοθετήσουν αλλά εκείνου του καθοδηγητή που θα τους διδάξει πως να ολοκληρώνουν τους στόχους και τα καθήκοντά τους, να επιτυγχάνουν δηλαδή και να επιβραβεύονται για αυτό.

Tip: Σας προτείνουμε να θέσετε ξεκάθαρα τον τρόπο που θα ορίζετε ο νικητής και να είναι σταθερός ώστε να μην μπερδεύεται το παιδί και να μην υπάρχουν διαφωνίες και εντάσεις.

3.Ορίζουμε εξαρχής ποια θα είναι η επιβράβευση:

Πρωτίστως εστιάστε στην ικανοποίηση που θα νιώσουν από την πρωτιά και την επιτυχία τους και δευτερευόντως στην υλική επιβράβευση π.χ. σε εξόδους σε πάρτι και σε δώρα όπως παιχνίδια που θα ήθελαν.

Χρήσιμες συμβουλές:

Υπάρχουν πίνακες επιβράβευσης που μπορείτε να αναζητήσετε και να εκτυπώσετε online αλλά το megalonontasmazi.com σας προτείνει το δικό του συμπληρωμένο ή μη για ότι σας εξυπηρετεί:

Μάθετε περισσότερα

Επίσης, υπάρχουν και online πίνακες επιβράβευσης (app για το κινητό ή το tablet) που μπορείτε να αναζητήσετε.

πηγή:megalonontasmazi.com

Αφήστε τα σχόλιά σας, Ελάτε να γνωριστούμε!