Χριστούγεννα στην Πολωνία

Μια εναλλακτική πρόταση για αυτά τα Χριστούγεννα…

Οι δυο πιο γνωστές πόλεις της Πολωνίας είναι η Βαρσοβία και η Κρακοβία, ένα μοναδικό κράμα αρχιτεκτονικής και ανεπανάληπτου ταμπεραμέντου.

Η Βαρσοβία βρίσκεται στη καρδιά της χώρας τόσο από γεωγραφική όσο και από πολιτική άποψη. Περπατώντας στη παλιά πόλη δύσκολα θα πιστέψετε ότι το ιστορικό της κέντρο είχε μετατραπεί σε σωρό ερειπίων στον 2ο παγκόσμιο πόλεμο και αποκαταστάθηκε με απόλυτο σεβασμό στην Ιστορία μέσα από αρχεία και παλιές φωτογραφίες. Ότι της λείπει, όμως, σε αρχαιότητα το κερδίζει σε δυναμισμό.

Η Κρακοβία, πρωτεύουσα της Πολωνίας για 500 χρόνια, αντίθετα με τη Βαρσοβία, ξέφυγε της καταστροφής και αποτελεί κόσμημα που κρύβει θησαυρούς γοτθικής και αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής και τόνους τέχνης. Θεωρείται η χαϊδεμένη πόλη της χώρας με μια θαυμάσια Παλιά Πόλη.

Οι κάτοικοι της Πολωνίας είναι κατά κύριο λόγο καθολικοί. Γι’ αυτό και τα Χριστούγεννα είναι συνδεδεμένα με πολλές παραδόσεις, ενώ η “Wigilia“ , η παραμονή των Χριστουγέννων έχει ξεχωριστή θέση και πολλά έθιμα. 

Πάμε να τα μάθουμε…

Μετά την πρωινή προσευχή οι Πολωνοί πρέπει να τρίψουν τα δόντια τους με σκόρδο, ώστε το προσεχές έτος να προστατευτούν από τον πονόδοντο ή να φάνε ένα μήλο καθώς θεωρούν ότι κρατάει μακριά τον πονόλαιμο για τη χρονιά που έρχεται.

Επίσης, κατά το χριστουγεννιάτικο γεύμα τηρούνται ιδιαίτερα τελετουργικά όπως ότι στρώνεται πάντοτε ένα σερβίτσιο παραπάνω, το οποίο θυμίζει όσους έχουν πεθάνει, ενώ ταυτόχρονα συμβολίζει πως το σπίτι είναι ανοιχτό σε απροσδόκητους επισκέπτες που έχουν ανάγκη.

Πριν το γεύμα, προσεύχονται όλοι μαζί και μοιράζεται μια γκοφρέτα ως σύμβολο της φιλίας, της αγάπης και της ειρήνης.

Το χριστουγεννιάτικο μενού αποτελείται παραδοσιακά από δώδεκα πιάτα, ως αναφορά στον αριθμό των αποστόλων αλλά και των μηνών του έτους.

Το χριστουγεννιάτικο μενού είναι χορτοφαγικό αλλά τα 12 πιάτα διαφέρουν από σπίτι σε σπίτι. Τυπικά είναι διάφορες σαλάτες, μπλινίς, φρέσκα φασολάκια, παντζαρόσουπα με μικρά γεμιστά ζυμαρικά που λέγονται πιρόγες, αρακάς, σπεσιαλιτέ ψαριών από σολομό, ρέγγα, ξιφία ή κυπρίνο, κοτολέτα από αποξηραμένα μανιτάρια, ξινολάχανο με αρακά ή ζυμαρικά σε σάλτσα παπαρούνας.

Το αλκοολούχο ποτό αντικαθιστά μια κομπόστα από βρασμένα αποξηραμένα φρούτα όπως βύσσινα, μήλα ή κεράσια.

Μετά το χριστουγεννιάτικο γεύμα, βάζουν πολλοί ένα κοκαλάκι ή λέπι ψαριού στο πορτοφόλι τους. Αυτό το έθιμο υποτίθεται πως φέρνει ευημερία στο μέλλον.

must know

  • Το στόλισμα του Χριστουγεννιάτικου δέντρου μέσα στο σπίτι αλλά και στο γραφείο, θεωρείται υποχρεωτικό! 
  • Oι Πολωνοί φημίζονται για την παράδοση που έχουν στη δημιουργία φατνών, διοργανώνοντας εδώ και πολλές δεκάδες χρόνια διαγωνισμούς και εκθέσεις!
  • Το κρύο είναι τρομακτικό!

πηγή:unileverfoodsolutions.gr

Αφήστε τα σχόλιά σας, Ελάτε να γνωριστούμε!