
Άραγε πόσοι από εμάς γνωρίζουν τους διάφορους τύπους διατροφής που υπάρχουν; Και πως γίνεται η κατηγοριοποίησή μας σε αυτούς; Αφορά σε προσωπική μας επιλογή ή και σε επιβολή;
Η επιλογή, λοιπόν, του τύπου διατροφής γίνεται με βάση τις εμπειρίες, τις διατροφικές γνώσεις ή πεποιθήσεις, τις ηθικές αξίες, τη θρησκευτική πίστη, τις γευστικές επιλογές και άλλες κοινωνικές επιρροές.
Οι περισσότεροι τύποι διατροφής έχουν ως στόχο τη βέλτιστη υγεία, την απώλεια βάρους, την ανάπτυξη της μυικής μάζας, τις καλύτερες αθλητικές επιδόσεις και την αποτοξίνωση.
Ας μάθουμε παρακάτω για τους πιο διαδεδομένους τύπους διατροφής:
1. Παμφαγικός τύπος διατροφής

Οι παμφάγοι καταναλώνουν τρόφιμα τόσο φυτικής όσο και ζωικής προέλευσης. Βέβαια, δεν καταναλώνουν τα πάντα, αλλά μόνο όσα τους επιτρέπει η κουλτούρα τους.Πλέον, όλο και περισσότεροι παμφάγοι αλλάζουν τον τρόπο διατροφής τους, είτε για λόγους υγείας και ευεξίας, στρεφόμενοι κυρίως σε χορτοφαγική (vegetarian) διατροφή, είτε λόγω ευαισθησίας προς την εκμετάλλευση των ζώων, οπότε και ακολουθούν όχι μόνο τη vegan διατροφή, αλλά και τον αντίστοιχο τρόπο ζωής.
2. Χορτοφαγικός τύπος διατροφής / Vegetarian

Οι χορτοφάγοι, ή αλλιώς vegetarian, ακολουθούν την παμφαγική διατροφή από την οποία αποκλείουν το κρέας (συμπεριλαμβάνοντας το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά και τα ψάρια). Σημειώνεται πως υπάρχουν αρκετές παραλλαγές της vegetarian διατροφής.
3. Whole-Food Plant-Based Diet (WFPBD) τύπος διατροφής

Εδώ δίνεται έμφαση στο να καταναλώνεται το τρόφιμο ολόκληρο. Για παράδειγμα, ολόκληρο το πορτοκάλι αντί για να πίνετε ο χυμός του, ολόκληρες οι ελιές αντί για ελαιόλαδο. Περιλαμβάνονται όμως π.χ. το φυστικοβούτυρο (ως πολτός ολόκληρων φιστικιών) και τα smoothies (ως πολτός ολόκληρων φρούτων).
Αποτελείται από ακατέργαστα λαχανικά, φρούτα, σπόρους (όπως δημητριακά και όσπρια) και ξηρούς καρπούς. Εξού και “plant-based” που σημαίνει βασισμένη στα φυτά.Αποκλείει επεξεργασμένες τροφές (όπως π.χ. αλεύρι, και ζάχαρη).
4. Βίγκαν τύπος διατροφής/ Vegan

Στη vegan διατροφή αποκλείονται όλες οι τροφές ζωικής προέλευσης, αλλά και αυτές των οποίων η παραγωγή περιλαμβάνει εκμετάλλευση ζώων. Για παράδειγμα, οι vegan δεν καταναλώνουν κρέας, γαλακτοκομικά ή μέλι, αλλά ούτε φυτικά προϊόντα των οποίων η διαδικασία παραγωγής περιλαμβάνει άμεση ή έμμεση εκμετάλλευση ή κακοποίηση ζώων. Όπως για παράδειγμα η επεξεργασμένη ζάχαρη για την επεξεργασία της οποίας χρησιμοποιούνται κόκκαλα ζώων ή το φοινικέλαιο για την παραγωγή του οποίου προκαλούνται άμεσοι και έμμεσοι θάνατοι σε πολλά είδη ζώων και κυρίως ουρακοτάγκων.
5. Ωμοφαγία τύπος διατροφής / Raw food diet

Διατροφή που βασίζεται στην κατανάλωση ωμών τροφών. Κυρίως φρούτων, λαχανικών, ξηρών καρπών και σπόρων. Αποκλείει τα επεξεργασμένα τρόφιμα καθώς και το μαγείρεμα τροφών σε υψηλές θερμοκρασίες ως μέθοδο αποφυγής καταστροφής ενζύμων, βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών που περιέχονται σε αυτά. Η θερμοκρασία αυτή δεν είναι σαφώς ορισμένη αλλά ως ανώτερο όριο αναφέρονται τιμές που κυμαίνονται περίπου στους 40-49°C/104-120°F.
Εκτός από το μαγείρεμα σε χαμηλές θερμοκρασίες, υπάρχουν και εναλλακτικές και συμβατές διαδικασίες προετοιμασίας των τροφών όπως το μούλιασμα, η βλάστηση, η ζύμωση αλλά και η χρήση αφυγραντήρα (ηλεκτρική συσκευή που στεγνώνει/αποξηραίνει τις τροφές).
6. Φρουτοφαγία ή Καρποφαγία τύπος διατροφής / Fruitarianism

Κατά βάση χορτοφαγική διατροφή που περιλαμβάνει κυρίως φρούτα και δευτερευόντως καρπούς, με απαραίτητη προϋπόθεση η συλλογή τους να έχει γίνει χωρίς να προκληθεί βλάβη στο φυτό. Συνήθως είναι ηθική επιλογή, ανθρώπων που σέβονται τη ζωή των ζώων αλλά και των φυτών.
7. Beegan τύπος διατροφής

Οι Beegan ακολουθούν vegan διατροφή στην οποία όμως περιλαμβάνουν και το μέλι. Συνήθως ακολουθείται ως διατροφική επιλογή ή και σπανιότερα από vegan που όμως δε δέχονται ότι τα μελισσοκομικά προϊόντα είναι προϊόν εκμετάλλευσης των μελισσών.
Η προσπάθειά μας έχει αποκλειστικό και μόνο ως λόγο την ενημέρωση και προτείνουμε να συμβουλευτείτε ειδικό διατροφολόγο για την περαιτέρω προσωπική σας καθοδήγηση.
πηγή:all about vegans