Κοινωνικά, Προσωπικότητες

“Παιδί της Χρονιάς” η Gitanjali Rao

Ως στόχος για τη νέα χρονιά, όσον αφορά στις κόρες μου, έθεσα τη γνωριμία με τα πρότυπα εκείνα που σε παροτρύνουν να θέλεις να γίνεις καλύτερος, να βοηθήσεις και γιατί όχι να συμμετέχεις.

Έτσι γνώρισα στα κορίτσια μου την Gitanjali Rao το Πρώτο “Παιδί της Χρονιάς” , μια 15χρονη που επιλέχθηκε ανάμεσα σε 5.000 υποψήφιους ηλικίας 8 έως 16 ετών.

 Ποια είναι όμως η νεαρή πρωτοπόρος επιστήμονας που έχει επίσης περιληφθεί στη λίστα του περιοδικού Forbes με τις 30 σημαντικότερες προσωπικότητες κάτω των 30;

Η ινδιάνικης καταγωγής Gitanjali το 2017, σε ηλικία 12 ετών, βραβεύτηκε ως Η Κορυφαία Νέα Επιστήμονας της Αμερικής (America’s Top Young Scientist) για την εφεύρεση του Tethys, μιας συσκευής ανίχνευσης μολύβδου στο νερό. Τότε πήγαινε στην 7η τάξη ενός σχολείου που ειδικεύεται στην εκπαίδευση STEM (Φυσική, Τεχνολογία, Μηχανολογία, Μαθηματικά) και κατασκεύασε τη συσκευή μέσα σε πέντε μήνες, προσπαθώντας να δώσει λύση στο πρόβλημα μόλυνσης του νερού με μόλυβδο στην πόλη Flint στην πολιτεία του Michigan.

H ίδια αισθάνεται κάπως έτσι… “Νομίζω ότι ένας επιστήμονας είναι κάπως σαν σούπερ ήρωας γιατί οι ήρωες σώζουν ανθρώπους και θέλουν να κάνουν το καλύτερο για την κοινωνία – και οι επιστήμονες κάνουν ακριβώς το ίδιο“. Στόχος της, είναι να δημιουργήσει μια παγκόσμια κοινότητα από νέους ανθρώπους οι οποίοι θα εργαστούν για να προσφέρουν λύσεις σε παλιά αλλά και νέα προβλήματα.

Παράλληλα, τον περασμένο Μάρτιο δημοσιεύτηκε το βιβλίο της με τίτλο A Young Innovative Guide to STEM με το οποίο θέλει να εμπνεύσει περισσότερους νέους ανθρώπους να υιοθετήσουν ένα πρακτικό και πρωτοποριακό τρόπο σκέψης. Δεν είναι όμως το πρώτο της βιβλίο, αφού πριν από 5 χρόνια είναι εκδώσει το Baby Brother Wonder, ένα παιδικό βιβλίο εμπνευσμένο από το μικρό αδερφό της ο οποίος ήταν τότε μωρό.

Η πιο πρόσφατη καινοτομία της Gitanjali, είναι η δημιουργία της εφαρμογής Kindly, μέσω της οποίας φιλοδοξεί να δώσει τέλος στο online bullying. Το πρόγραμμα φιλτράρει τα μηνύματα για εντοπισμό περιεχομένου συνυφασμένου με το bullying, πριν εκείνα σταλούν. Το Kindly διατίθεται επίσης ως επέκταση του προγράμματος περιήγησης Chrome.

…και το μήνυμα της προς όλα τα παιδιά…

Δεν είναι εύκολο να παρατηρείς ότι δεν υπάρχει κάποιος άλλος σαν εσένα. Οπότε σκοπός μου είναι να φέρω στην επιφάνεια το μήνυμα: Αν μπορώ να το κάνω εγώ. Τότε μπορείς και εσύ και ο καθένας”.

πηγή:TIME

Απάντηση