
Επιστρέφοντας ένα απόγευμα από το γραφείο και περπατώντας στα στενά της πόλης μου στάθηκα σε έναν καφέ κάδο που δεν είχα ξαναδεί τις προηγούμενες μέρες, αναζήτησα λοιπόν σχετικές πληροφορίες και όσα έμαθα τα μετέφερα αμέσως στις μικρές μου κόρες…
Στους καφέ κάδους απορρίπτουμε οργανικά υλικά τα οποία με την συλλογή τους από το σπίτι μας συμβάλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος καθώς προωθούνται για κομποστοποίηση. Η κομποστοποίηση είναι μια φυσική διαδικασία που μετατρέπει τα οργανικά υλικά των σκουπιδιών μας, σε μια μάζα που λέγεται κόμποστ, ένα φυσικό λίπασμα που χρησιμεύει για τον εμπλουτισμό του εδάφους.
Ποια οργανικά υλικά μπορούμε να βάλουμε στους καφέ κάδους;
- Φρούτα, λαχανικά, φλούδες και κοτσάνια
- Κρέας – ψάρι – θαλασσινά (και τα κόκκαλα)
- Αυγά (και τα τσόφλια)
- Ζυμαρικά, ρύζι, όσπρια
- Δημητριακά, αλεύρι, ψωμί, κέικ, γλυκά
- Υπολείμματα και φίλτρα από καφέ/τσάι
- Γαλακτοκομικά (τυρί, παχύρευστες κρέμες, γιαούρτι)
- Ξηροί καρποί και περιβλήματα
- Κουκούτσια ελιάς
- Κλαδιά, φύλλα, χώμα, γκαζόν
- Πριονίδι, ροκανίδι
- Στάχτη καυσόξυλων
- Χαρτί κουζίνας, χαρτοσακούλες, εφημερίδες (όχι χρωματιστά, γυαλιστερά ή πλαστικοποιημένα χαρτιά)
Τι δε βάζουμε στους καφέ κάδους
- Γόπες τσιγάρων
- Τροφές και περιττώματα ζώων
- Πλαστικά, γυαλιά, μεταλλικά
- Μπαταρίες
- Γυαλιστερά χαρτιά (π.χ. περιοδικά) & Συσκευασίες κάθε είδους (μπαίνουν στον μπλε κάδο)
Στους καφέ κάδους τοποθετούμε μόνο βιοαποδομήσιμες σακούλες, γιατί μετατρέπονται κι αυτές σε κόμποστ, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία κομποστοποίησης όπως ακριβώς και τα υπολείμματα τροφών, επειδή η πρώτη τους ύλη είναι και αυτή τρόφιμο (οι βιοαποδομήσιμες σακούλες κατασκευάζονται από άμυλο καλαμποκιού ή πατάτας).
Αν δεν έχετε τη δυνατότητα να τοποθετήσετε τα οργανικά υπολείμματα σε ανθεκτικές χάρτινες (ή βιοαποδομήσιμες) σακούλες μπορείτε να τα τοποθετήσετε σε ΑΝΟΙΧΤΕΣ πλαστικές σακούλες, για να είναι ευκολότερα επεξεργάσιμο το υλικό στο εργοστάσιο.
πηγή:freshmag