
Μαθήματα αρχιτεκτονικής για παιδιά και εφήβους
Η Χριστίνα Παπαδημητρίου και ο Μαρκ Μπριτζ είναι αρχιτέκτονες που γνωρίστηκαν πριν περίπου δέκα χρόνια στο Λονδίνο. Βρέθηκαν εκεί όταν έκαναν το master τους στην Architectural Association. Η Χριστίνα είναι πτυχιούχος αρχαιολογίας και ιστορίας τέχνης. Έχει διδάξει αρχιτεκτονική και ιστορία τέχνης στη Σχολή Αρχιτεκτονικής και στο Τμήμα Τέχνης και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Princeton, όπου ολοκληρώνει τώρα το διδακτορικό της. Ο Μαρκ είναι θεωρητικός της αρχιτεκτονικής και πιστοποιημένος εκπαιδευτικός της. Έχει διδάξει αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και αρχιτεκτονική θεωρία στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες (AA London, SOA Princeton).
Είναι οι ιδρυτές του Aka Architecture Kids Athens και πιστεύουν ότι η αρχιτεκτονική εκπαίδευση:
- διευκολύνει τη δημιουργική σκέψη και δράση.
- ενισχύει την προσωπική ανάπτυξη μέσω της καλλιέργειας νέων δεξιοτήτων.
- δημιουργεί μια καλύτερη κατανόηση της πόλης στην οποία ζούμε και ενεργούμε ως πολίτες.
Το έργο τους
- συνδυάζει το ανανεωμένο ενδιαφέρον των Αθηναίων για την πόλη τους καθώς η Αθήνα είναι μια πόλη με ποικίλα και ενδιαφέροντα μουσεία, αρχιτεκτονικές και αρχαιολογικές σχολές και άλλα ιδρύματα ή φορείς. Όλα αφιερωμένα σε κάποιο βαθμό στην εκπροσώπηση της μακράς αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της. Την ίδια στιγμή, οι κάτοικοι της πόλης αρχίζουν να εκτιμούν και να χαίρονται τη μοντέρνα πόλη και τις πιο σύγχρονες εκφάνσεις της.
- προσφέρει νέες εκπαιδευτικές προσεγγίσεις κυρίως σεμινάρια αρχιτεκτονικής για παιδιά και εφήβους που βασίζονται στη διεπιστημονική μάθηση μέσω πρότζεκτ.
Σε αυτό το αρχιτεκτονικό εργαστήρι τα παιδιά εισάγονται στην έννοια της γειτονιάς και κατασκευάζουν έναν χάρτη του άμεσου αστικού τους περιβάλλοντος με χρωματιστά χαρτόνια διαφόρων σχημάτων και μεγεθών. Βάσει των στοιχείων που αποτυπώνουν στον χάρτη, παράγουν στη συνέχεια έναν επεξηγηματικό πίνακα συμβόλων με τον οποίο καθίσταται δυνατή η επικοινωνία του περιεχομένου του χάρτη τους στους άλλους. Αντικαθιστώντας τα πραγματικά αντικείμενα με συμβολικές παραστάσεις, σκοπός του εργαστηρίου είναι τα παιδιά να συλλάβουν νοητικά και να αποτυπώσουν το περιβάλλον τους. Παράλληλα, ανακαλύπτουν τον τρόπο με τον οποίο οι χάρτες λειτουργούν ως εργαλείο χωρικής αναπαράστασης και επικοινωνίας σε διαφορετική κλίμακα από αυτή της αντιληπτής πραγματικότητας της ίδιας της γειτονιάς.