
Το παιχνίδι, είναι το πιο ισχυρό μέσο έκφρασης του παιδιού και σε αυτό συμφωνούμε όλοι καθώς μέσω του παιχνιδιού, το παιδί ωριμάζει και γίνεται υπεύθυνο.
Ένα παιδί, όμως, χρειάζεται να βρίσκεται σε περιβάλλον όπου θα του επιτρέπεται να εκφράζεται ελεύθερα και να νιώθει ασφάλεια προκειμένου να εξερευνήσει και να αναπτυχθεί μέσα σε ρεαλιστικά πλαίσια που καθορίζονται σε καθημερινή βάση.
Το παιχνίδι είναι μια συγκεκριμένη και ιδιαίτερη γλώσσα του παιδιού, συνιστώντας τη μόνη ίσως γλώσσα που κατέχει από πολύ μικρή ηλικία που το βοηθά να λέει τι πραγματικά εννοεί και αισθάνεται.

Όταν ένα παιδί είναι υπερκινητικό, έχει ξεσπάσματα θυμού, έλλειψη συγκέντρωσης, χαμηλή αυτοεκτίμηση, η αντιμετωπίσει μια δύσκολη κατάσταση (π.χ. μια απώλεια, ένα διαζύγιο) οι γονείς αισθανόμαστε υπεύθυνοι για τις ανησυχίες και τα προβλήματα του παιδιού και αναζητούμε βοήθεια καταφεύγοντας σε κάποιον ειδικό για την αντιμετώπιση της οποιαδήποτε δυσκολίας.
Τι είναι λοιπόν η παιγνιοθεραπεία και ποια είναι τα οφέλη της για τα παιδιά που έρχονται αντιμέτωπα με τις παραπάνω καταστάσεις;
“Enter into children’s play and you will find the place where their minds, hearts, and souls meet”
Virginia Axline
Η παιγνιοθεραπεία είναι μια εξελιγμένη ψυχοθεραπευτική προσέγγιση βασισμένη στη θεωρία της κλινικής ψυχολόγου Virginia Axline που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 3-12 χρόνων και χρησιμοποιείται με συμβολικό τρόπο μέσα από το παιχνίδι, γιατί αυτή είναι η μόνη γλώσσα επικοινωνίας των παιδιών με συνομήλικούς τους και ενήλικους, επιτρέποντας στους γονείς να καταλάβουν πως είναι φτιαγμένος ο πραγματικός και φανταστικός κόσμος των παιδιών τους.
Ο παιγνιοθεραπευτής χωρίς να είναι καθοδηγητικός και να δίνει τις κατευθυντήριες γραμμές βοηθά το παιδί να εξερευνήσει και να κατανοήσει συναισθήματα και δύσκολες εμπειρίες ζωής. Στο πλαίσιο αυτό το παιδί διευκολύνεται να αλλάξει την όψη μιας δυσκολίας, προκειμένου να μειωθεί η πιθανότητα να εσωτερικεύσει την ευθύνη και να κατηγορήσει τον εαυτό του.
Συνεπώς, το παιδί γίνεται πιο δυνατό και αναπτύσσει τρόπους διαχείρισης των συγκρούσεων και προκλήσεων που αντιμετωπίζει.
Επιπλέον, μέσω της παιγνιοθεραπείας το παιδί ενισχύεται στην αναγνώριση των δυνατοτήτων του, στην απόκτηση δεξιοτήτων και στην ανάπτυξη μιας καλής σχέσης με τον εαυτό του και το δημιουργικό του κομμάτι.
Οι βασικότεροι στόχοι και επιδιώξεις της Παιγνιοθεραπείας είναι:
- Η ανάπτυξη της δημιουργικότητας
- Η κοινωνικοποίηση
- Η έκφραση των συναισθημάτων
- Η οργάνωση του « εγώ »
- Η κατανόηση του « είμαι » και του « θέλω »
και μερικά από τα οφέλη της είναι:
- Το παιδί επεξεργάζεται καλύτερα τους φόβους του
- Κατανοεί τον κόσμο γύρω του
- Διαχειρίζεται καλύτερα καταστάσεις που του προκαλούν ένταση και μαθαίνει να
- Αντιμετωπίζει πιο εύκολα τις δυσκολίες της ζωής

πηγή:@dimdavioti