
Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, και διεκδικούν, η φιλοσοφία των κανόνων ασφαλείας του σπιτιού που πρέπει να οριοθετούν σε συνεργασία με τους γονείς τους, τα προστατεύει από τυχόν δύσκολες καταστάσεις.
Ο κανόνας του μυστικού κωδικού
Εάν κάποιο οικείο ή και όχι πρόσωπο πλησιάσει τα παιδιά σας λέγοντάς τους πως τον έστειλε ο μπαμπάς ή η μαμά, φροντίζουμε να του ζητήσουν τον «μυστικό κωδικό» της οικογένειας. Δηλαδή, τη μυστική φράση που μόνο εσείς στην οικογένεια γνωρίζετε (μπορεί να είναι ένας αριθμός, ένας συνδυασμός λέξεων ή οτιδήποτε άλλο σκεφτείτε). Ο άγνωστος που δε γνωρίζει τη φράση, σίγουρα δεν τον έστειλαν οι γονείς, και τα παιδιά θα πρέπει να απομακρυνθούν από κοντά του αμέσως.
O κανόνας του εσώρουχου
Μάθετε στα παιδιά σας τον κανόνα του εσώρουχου, με απλά λόγια πως απαγορεύεται να τα αγγίξει ο οποιοσδήποτε στα μέρη του σώματος που ακουμπούν τα εσώρουχά τους. Επιπλέον, μάθετέ τους να λένε «όχι» χωρίς να νιώθουν άσχημα όταν κάποιος το κάνει, ακόμα και αν είναι οικείο τους πρόσωπο ή αισθανθούν περίεργα όταν κάποιος τα ακουμπάει οπουδήποτε στο σώμα τους.
Οι κανόνες κυκλοφοριακής αγωγής
Διδάξτε στα παιδιά σας να αναγνωρίζουν τις διαβάσεις.
Η ζώνη ασφαλείας είναι η καλύτερή μας φίλη στο αυτοκίνητο αρκεί να τη φοράμε σωστά. Δείξτε στα παιδιά σας το σωστό τρόπο.
Ενημερώστε τα παιδιά σας ότι εάν για οποιοδήποτε λόγο βρεθούν σε κάποιο αμάξι που ανεβάζει θερμοκρασία (κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες), γεγονός το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε ασφυξία, να λύσουν τη ζώνη τους και να κορνάρουν με δύναμη ασταμάτητα μέχρι να τα προσέξουν και να τα απεγκλωβίσουν.
Μελετήστε μαζί τους τα σήματα οδικής κυκλοφορίας.
Μιλήστε για τα λάθη που παρατηρείτε στο δρόμο, π.χ. ποδηλάτης χωρίς κράνος, οδηγός μηχανής χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό, παιδί σε μπροστινό κάθισμα αυτοκινήτου. Θεωρείστε παραδείγματα μη επιτρεπτής συμπεριφοράς που δεν πρέπει να υιοθετούνται από κανέναν.
Ο κανόνας της ψυχραιμίας
Σε περίπτωση που απομακρυνθούν από κοντά σας και νιώσουν πως δε σας βλέπουν, θα πρέπει με ηρεμία χωρίς να απομακρυνθούν πολύ από το χώρο να αναζητήσουν κάποιον αστυνομικό ή κάποιον άλλο γονέα. Θα πρέπει να γνωρίζουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους (όνομα, τηλέφωνο, διεύθυνση), για να μπορούν να τους τα μεταφέρουν και να σας ψάξουν όλοι μαζί.
Σε κάθε περίπτωση, σε όποια κατάσταση και αν βρεθούν τα παιδιά σας, δε θα πρέπει να πανικοβάλλονται.
Προσπαθήστε να τους διδάξετε την αίσθηση ασφάλειας και πως να αναγνωρίζουν τον κίνδυνο, χωρίς, όμως, να είναι καχύποπτα για οτιδήποτε συμβαίνει γύρω τους.