συνέντευξη

art play- θεατρικό παιχνίδι

google

Το θέατρο όπως και η μουσική είναι δύο τέχνες άρρηκτα συνδεδεμένες με την
ανάπτυξη και την εξέλιξη των παιδιών.

Τα παιδιά δημιουργούν φανταστικές καταστάσεις και συνθήκες και εξελίσσουν τον προφορικό τους λόγο όπως και τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες. Η κριτική τους σκέψη όπως και η ενσυναίσθησή τους, αναπτύσσονται μέσα από την αλληλεπίδραση που έχουν μεταξύ τους.

Στο πλαίσιο αυτό, δε θα μπορούσα να εμπιστευτώ προκειμένου να αναζητήσω τις κατάλληλες απαντήσεις στις ερωτήσεις που μου δημιουργήθηκαν, και να σας τις παρουσιάσω παρακάτω, έναν θαυμάσιο καταρχάς πατέρα αλλά και έμπειρο καλλιτέχνη που έχουμε τη χαρά να είναι οικογενειακός μας φίλος.

@ΠαύλοΕμμανουηλίδη, σε ευχαριστούμε από καρδιάς…

1)Γιατί κάποιος γονέας να επιλέξει το θέατρο ως επιλογή δραστηριότητας για το παιδί του;

Το σημαντικότερο αρχικά, είναι να έχει δει το παιδί θέατρο. Να έχει εικόνες από αξιόλογες παραστάσεις – όχι απαραίτητα τις πιο διαφημισμένες ή προβεβλημένες –και να έχει περάσει όμορφα. Είναι βασικό να του αρέσει το θέατρο, ώστε να δείξει ενδιαφέρον για τη δραστηριότητα. Από εκεί και πέρα, όταν η δραστηριότητα γίνεται σωστά, με σκοπό τη διασκέδαση και το παιχνίδι και όχι το «ανέβασμα παράστασης» που συνήθως γίνεται για τη ματαιοδοξία ορισμένων γονιών και για εμπορικούς λόγους, υπάρχουν πολλαπλά οφέλη.

Είναι μια δραστηριότητα η οποία βοηθά το παιδί στο να αισθανθεί άνετα να εκφραστεί, να μιλήσει, να τραγουδήσει και να χορέψει. Είναι υπέροχο για τα «συνεσταλμένα» ή «ντροπαλά» παιδιά, μέσω του θεατρικού παιχνιδιού να βρουν μόνα τους, τους τρόπους έκφρασής τους και να αισθανθούν ότι μπορούν να είναι ο εαυτός τους ανάμεσα σε συνομηλίκους τους. Επίσης, είναι μια υπέροχη «παιδική χαρά» για τη φαντασία τους. Όχι για να «καλλιεργηθεί». Τα παιδιά έχουν φαντασία και ικανότητες συνδέσεων, συνάψεων και συνειρμών τις οποίες θα ζήλευαν επαγγελματίες ηθοποιοί. Είναι ιδανικό για την «απενοχοποίηση» της φαντασίας τους και την ευκαιρία να τη χρησιμοποιήσουν μέσω του θεατρικού παιχνιδιού. Γιατί πρέπει να είναι παιχνίδι και όχι «θεατρική εκπαίδευση»

2)Υπάρχει κάποιο πρόγραμμα σπουδών για παιδιά που πρέπει να ακολουθηθεί;

Εφόσον μιλάμε για παιδιά, όχι. Η θεατρική εκπαίδευση με την έννοια των δραματικών σχολών είναι για παιδιά από 18 χρονών – σε κάποιες εξαιρετικές περιπτώσεις, ένα δύο χρόνια μικρότερα. Μουσική, ζωγραφική, χορός, αθλητισμός (κατά προτίμηση ομαδικός) και ανάγνωση εξωσχολικών βιβλίων. Και το σημαντικότερο: ελεύθερος χρόνος δικός τους να παίζουν. Εκεί αναπτύσσονται όλες οι δεξιότητες.

3)Το θέατρο αν ναι/σε ποιες παθήσεις βοηθάει τα παιδιά;

Αναμφισβήτητα σε ότι έχει να κάνει με την εκφορά του λόγου και το στρες. Γενικεύοντας, βοηθάει στην «απεξάρτηση» από τις οθόνες, την κοινωνικοποίηση, την κίνηση του σώματος.

4)Πως καταλαβαίνεις ότι ένα παιδί έχει ταλέντο;

Η έννοια «ταλέντο» είναι λίγο παρεξηγημένη και πραγματικά, ειδικά στα παιδιά και ειδικότερα στο θέατρο σε αυτές τις ηλικίες, καλό θα ήταν εμείς οι γονείς να την αφήσουμε στην άκρη. Σημασία έχει να το κάνει με ευχαρίστηση, να το αναζητάει, να ανυπομονεί να πάει. Ας μην ξεχνάμε, όλα τα παιδιά είναι από τη φύση τους εξαιρετικοί ηθοποιοί. Μια απλή παρατήρηση ενός παιδιού όταν παίζει μόνο του ή με τους φίλους του αρκεί: Παίζουν τις ιστορίες τους με απόλυτη συγκέντρωση και σοβαρότητα, ενώ παράλληλα γνωρίζουν ότι δεν είναι πραγματικότητα και ότι είναι παιχνίδι. Οι μεγάλοι ιδρώνουμε στις δραματικές σχολές για να ξαναμάθουμε πώς γίνεται.

5)Από ποια ηλικία μπορεί να ξεκινήσει ένα παιδί θεατρική αγωγή;

Θεατρικό παιχνίδι μπορεί να ξεκινήσει άνετα από το προνηπιο.

6)Είναι μια επιλογή που κοστίζει ακριβά;

Όχι. Χρειάζεται ωστόσο έρευνα αγοράς για την ποιότητα της δραστηριότητας. Το ακριβότερο δεν είναι απαραίτητα και το καλύτερο. Καθαρός χώρος, ολιγομελή τμήματα και προσοχή στις υπερβολές!

7)Δώσε μια συμβουλή στους γονείς

Ας αφήσουμε τα παιδιά να είναι παιδιά. Το κάνουν για να διασκεδάσουν. Κι εμείς δεν είμαστε ούτε μάνατζερ, ούτε κριτικοί θεάτρου, ούτε κυνηγοί ταλέντων. Δε χρειάζεται το παιδί μας να είναι πρωταγωνιστής/τρια στην παράσταση του σχολείου ή στο θεατρικό παιχνίδι. Αρκεί να είναι ομαδικό και υποστηρικτικό. Και το σημαντικότερο: χαρούμενο.

8)Δώσε μια συμβουλή στους μικρούς/ες Χόρν/Λαμπέτη

Είναι παιχνίδι! Διασκεδάστε το!

google

πηγή:@ΠαύλοςΕμμανουηλίδης – ηθοποιός & σκηνοθέτης

Απάντηση