
Δε θα μπορούσα να είμαι αντικειμενική με τον άνθρωπό μου…που θαυμάζω και συμπορεύομαι 12 χρόνια τώρα…θα αρκεστώ σε αυτό…ο προγραμματιστής από τον οποίον πήραμε την παρακάτω συνέντευξη, ο σύντροφός μου, δε σταματά ποτέ να διαβάζει και να ενημερώνεται, να διεκδικεί, να δίνει λύσεις και ευκαιρίες στις ομάδες του…θέλει ένα καλύτερο μέλλον για όλους και κυρίως να μάθουν τα παιδιά πως να προσαρμόζονται στις νέες συνθήκες πιστεύοντας στον εαυτό τους.
1)Γιατί κάποιος γονέας να επιλέξει τον προγραμματισμό ως επιλογή δραστηριότητας για το παιδί του;
Για να κατανοήσει την αλγοριθμική σκέψη σε βάθος, να εμβαθύνει στο problem solving και στην αναπαράσταση των φυσικών οντοτήτων που βλέπει σε δομές δεδομένων, δηλαδή να αναπαραστήσει αντικείμενα που παρατηρεί στον κόσμο στον υπολογιστή του.
2)Υπάρχει κάποιο πρόγραμμα σπουδών για παιδιά που πρέπει να ακολουθηθεί;
Ένας μαθητής θα πρέπει να ασχοληθεί με τις θετικές επιστήμες και τις σχολές των τεχνολογικών κατευθύνσεων. Για τα πιο μικρά παιδιά που θέλουν να γνωρίσουν την έννοια του προγραμματισμού μπορούν να ξεκινήσουν με προγράμματα που θα τα φέρουν σε μια πρώτη επαφή όπως το scratch, minecraft and codu.
3)Από ποια ηλικία μπορεί να ξεκινήσει ένα παιδί;
Ιδανικά από την ηλικία των 7 ετών και πάνω.
4)Πως καταλαβαίνεις ότι ένα παιδί έχει ταλέντο στο coding;
Από το ενδιαφέρον του αρχικά και δευτερευόντως από το γεγονός πως η σκέψη του πάει πιο πέρα από το task που του έχει δοθεί προς ολοκλήρωση.
5)Υπάρχει όριο στο coding;
Όχι, είναι ένα ζωντανό οικοσύστημα καθώς τα συστήματα, οι χρήστες και οι αρχιτεκτονικές αλλάζουν, οι γλώσσες προγραμματισμού εξελίσσονται ή δημιουργούνται καινούργιες ή άλλες σταματάνε και δε χρησιμοποιούνται και επιπλέον βγαίνουν νέες ανάγκες που δημιουργούν τις προηγούμενες λειτουργικές απαιτήσεις.
6)Είναι μια επιλογή που κοστίζει ακριβά;
Όχι, καθώς αν έχει μια οικογένεια υπολογιστή χρειάζεται να αναζητήσει τις σχετικές εφαρμογές που παρέχονται δωρεάν ή με μικρό κόστος για επιπλέον δυνατότητες.
7)Δώσε μια συμβουλή στους γονείς
Να είναι ανοικτόμυαλοι στο πως μπορεί να διαχειρίζεται το παιδί τους τον υπολογιστή, να συμμετέχουν και οι ίδιοι καθώς μπορούν να μάθουν και να ανακαλύψουν νέα και ενδιαφέροντα πράγματα. Υπάρχει αρκετό εκπαιδευτικό υλικό στο internet π.χ. tutorials για τον προγραμματισμό που μπορούν να τους βοηθήσουν προκειμένου να καθοδηγούν τα παιδιά τους. Να το τολμήσουν και να μη το φοβηθούν, ακόμα και αν στη αρχή φαντάζει βουνό…ένα βήμα τη φορά!
8)Δώσε μια συμβουλή στους μικρούς προγραμματιστές
Ξεκινήστε…προσπαθήστε…και προγραμματίστε…θα κάνετε λάθη…θα σας βγουν προβλήματα αλλά συνεχίστε…μέχρι που θα φτιάξετε κάτι που θα σας αρέσει…τότε η ικανοποίηση και η χαρά που θα νιώσετε δεν περιγράφεται…στιγμή που θα θυμάστε και θα σας καθορίσει για πάντα.
@c.katziotis σε ευχαριστώ πολύ για όλα!
Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο διαβάστε επίσης