Εκπαίδευση

Χαρισματικός άνθρωπος!

pixabay

Ποιος είναι ο χαρισματικός άνθρωπος, πως τον αναγνωρίζεις, και ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του;

Αναφέρω χαρισματικός άνθρωπος και όχι παιδί γιατί ως πολίτης του κόσμου, έχω ακούσει την έκφραση στη δύση «πάω φαγητό στο παιδί μου…και το παιδί είναι 40 χρόνων» και στην ανατολή «παντρεύω την κόρη μου αύριο…και η κόρη που παντρεύεται είναι 11 χρόνων». Επιπλέον, η χαρισματικότητα δεν είναι κάτι που χάνεται με τα χρόνια. Την αναγνωρίζεις και προσπαθείς να την εναρμονίσεις σε κάθε ηλικία.

Ο χαρισματικός άνθρωπος είναι εκείνος που διαθέτει υψηλή αντιληπτική ικανότητα, υπεραναλυτική σκέψη σε σχέση με την ηλικία του, υψηλή ικανότητα επαγωγικού συλλογισμού (μαθαίνει γρήγορα μαθηματικές έννοιες), εμβαθύνει σε όλα τα θέματα με τα οποία καταπιάνεται, χρησιμοποιεί πλούσιο λεξιλόγιο, κατέχει έντονα την αίσθηση του δικαίου, διαθέτει κριτική ικανότητα, έχει περιέργεια, είναι δημιουργικός, είναι παρατηρητικός με ηγετικά χαρακτηριστικά.

Πως αναγνωρίζεις έναν χαρισματικό άνθρωπο;

Τις περισσότερες φορές τον αναγνωρίζει κάποιος τρίτος από το κοντινό του περιβάλλον, είτε ο παιδίατρός του, είτε ο παιδαγωγός του, είτε κάποιος άλλος ενημερωμένος σχετικά γονέας ή συγγενείς. Και αυτό γιατί ως γονείς όλοι μας θεωρούμε τα παιδιά μας χαρισματικά και σπουδαία και υπό μια έννοια είναι, συνεπώς δε μπορούμε να έχουμε ξεκάθαρη κρίση αλλά και την επιστημονική γνώση (εκτός και αν είμαστε ειδικοί) που απαιτείται για να τα αναγνωρίσουμε. Στην περίπτωση της μεγάλης μου κόρης, ήταν η παιδίατρός μας που μας συνέστησε να κάνουμε μια συνάντηση γονέων με κάποιον ειδικό και την ευχαριστώ ιδιαιτέρως για τις κατευθυντήριες γραμμές που μας έδωσε.

Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ενός χαρισματικού ανθρώπου είναι πως οι γνωστικές του ανάγκες είναι πιο μπροστά από τη συναισθηματική του ωριμότητα, πως έχει ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων και συμμετέχει σε πολλές διαφορετικές δραστηριότητες με δική του πρωτοβουλία και όχι με παρότρυνση των γονιών του.

Σημειώνεται πως ο χαρισματικός άνθρωπος διαφέρει από τον ταλαντούχο άνθρωπο ο οποίος εξασκεί (training) το ταλέντο του και φτάνει στη μέγιστη δυνατή επιτυχία.

Με το παρακάτω προσωπικό μου παράδειγμα θα καταλάβετε τι εννοώ. Η μεγάλη μου κόρη ξεκίνησε τη ρυθμική και τη μουσικοκινητική λίγο μετά τα 2 της χρόνια. Όσον αφορά στον παιδικό σταθμό στα 2μίσή της χρόνια της εξηγήσαμε τη μεταβατική αυτή φάση στη ζωή της και την επόμενη μέρα την πήγε ο μπαμπάς της στον παιδικό σταθμό, την παρέδωσε στην παιδαγωγό της και απλά έφυγε. Μεταξύ των 3 και 4 χρόνων της ζωής της είχε ήδη αποφασίσει πως ήθελε να μάθει να παίζει βιολοντσέλο, έκανε μαθήματα ξένων γλωσσών: αγγλικά, κινέζικα, αραβικά και ισπανικά, έπαιζε πινγκ – πονγκ, πήγαινε στο κολυμβητήριο, συμμετείχε σε εργαστήρι γλυπτικής-ζωγραφικής και ήταν τόσο ορεξάτη, τόσο ευχαριστημένη και μας ζητούσε να κάνει και άλλα πράγματα.

Οι αντιδράσεις του στενού οικογενειακού μας κύκλου πολλές, έντονες και κατά βάση αρνητικές, πιέζαμε έλεγαν το παιδί, μεταφέραμε τα δικά μας θέλω σε εκείνο, ικανοποιούσαμε τις δικές μας φιλοδοξίες, θα μπορούσα εδώ να σας αναφέρω και άλλα, δε χρειάζεται.

Ως γονείς της μας αρκούσε που γνωρίζαμε την απάντηση και την είχαμε αποδεχτεί, ασχέτως αν δεν μπορούσαμε να τη μεταφέρουμε στους άλλους ή εκείνοι δεν ήταν έτοιμοι να την ακούσουν, το παιδί μας, μας καθοδηγούσε και οφείλαμε να το ακούσουμε.

Οι ανησυχίες της μικρής μας συνεχίστηκαν και στο νηπιαγωγείο, με παρατηρήσεις αυτή τη φορά από τους παιδαγωγούς της, θυμάμαι, μας έλεγαν πως η μικρή μας στα διαλείμματα προτιμούσε να μένει μαζί τους και να συμμετέχει στις συζητήσεις τους και όχι να παίζει μαζί με τους συμμαθητές της έξω στον κήπο.Αν δε είχαμε ενημερωθεί εγκαίρως ως γονείς σίγουρα θα μας ανησυχούσαν όλα τα παραπάνω και θα επηρεαζόμασταν διαφορετικά.

Οι συναντήσεις γονέων και η συμβουλευτική καθοδήγηση της Χαρισμάθειας συνέβαλε στο να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις για το παιδί μας και σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς της να βοηθήσουμε στην κάλυψη των γνωστικών της αναγκών στο σχολικό της περιβάλλον ώστε να φτάσει στο απόγειο των δυνατοτήτων της.

Ο χαρισματικός άνθρωπος είναι μεν προικισμένος από τη φύση του, αφού έτσι γεννιέται, αλλά η ευτυχία του είναι υποκειμενική εφόσον πάντα θα αναρωτιέται εάν αυτό που έχει καταφέρει είναι το βέλτιστο. Εξαιτίας αυτού, η πληρότητά του είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για έναν χαρισματικό άνθρωπο με συναισθηματική ωριμότητα 6 χρόνων. Η συνήθης σύγχυση σε αυτήν την ηλικία έγκειται στην προσπάθεια αποδοχής στα μάτια των γονιών του και στην ικανότητά του να πετύχει, μιας και έχει μεγάλο φάσμα επιλογών που θέλει να εμβαθύνει.

Το 16% της προσωπικότητας ενός χαρισματικού ανθρώπου διαμορφώνεται από τον οικογενειακό του περίγυρο και την κοινωνία μέσα στην οποία αλληλεπιδρά.

Η στείρα εκμάθηση της γνώσης στο σημερινό μας παρωχημένο εκπαιδευτικό σύστημα σίγουρα δε συμβαδίζει με τον ίδιο, για το λόγο αυτό ένας χαρισματικός άνθρωπος ηλικίας 6-16 χρόνων ή θα γίνει αλαζόνας -εγώ τα ξέρω όλα- ή θα συμμορφωθεί, θα προσπαθήσει δηλαδή να κρυφτεί για να έρθει πιο κοντά στα άλλα παιδιά και πιθανόν με τα χρόνια να καταλήξει στην κατάθλιψη.

Το τυπικό εκπαιδευτικό σύστημα οφείλει να προσαρμοστεί πάνω στις ανάγκες του χαρισματικού ανθρώπου παρέχοντάς του περισσότερες προσλαμβάνουσες μέσω μιας πολυεπίπεδης εκπαίδευσης που θα αποκλίνει από το μέσο όρο προκειμένου να του δώσει τη δυνατότητα να κάνει τις ιδέες του πράξη συνεισφέροντας στην προστιθέμενη αξία της χώρα του.

Ας μη τους καθυστερήσουμε άλλο!

megalonontasmazi.com

1 thought on “Χαρισματικός άνθρωπος!”

  1. Συμφωνώ απόλυτα…και να μη ξεχνάμε ότι και τα χαρισματικά παιδιά στις μικρές ηλικίες έχουν ανάγκη το ελεύθερο παιχνίδι,να γελάσουν,να “χαζέψουν”…
    Σαν οικογένεια να μην τους αφήσουμε ποτέ να νιώσουν μόνοι. Το ιδιαίτερο δυναμικό τους να καλλιεργηθεί και συναισθηματικά,ώστε να μη φθάσουν στην επικίνδυνη ζώνη της κατάθλιψης,όπως ανέφερες.

Απάντηση