Παγκόσμια Ημέρα

FATHER’S DAY 19.06.2022

pixabay

Η ημέρα του πατέρα ή όπως έχουμε συνηθίσει να τη λέμε «γιορτή του πατέρα» είναι η παγκόσμια γιορτή που τιμούμε τους μπαμπάδες όλου του κόσμου.

Η παγκόσμια ημέρα του πατέρα αποτελεί την ευκαιρία να πούμε και να δείξουμε επισήμως για μία ακόμα φορά πόσο αγαπάμε τους γονείς μας και τους τιμάμε…

Τι γιορτάζουμε, όμως, την ημέρα του πατέρα;

Η γιορτή του πατέρα είναι μια ημέρα αφιερωμένη σε όλους τους πατεράδες, παππούδες και προπαππούδες του κόσμου, κατά αντιστοιχία με τη γιορτή της μητέρας.

Δεν αφορά μόνο στους μπαμπάδες, αλλά γενικά στην πατρότητα και στην συνεισφορά της στην οικογένεια, με στόχο να δείξει ότι ο ρόλος του πατέρα είναι εξίσου σημαντικός με αυτόν της μητέρας.

Πως ξεκίνησε η γιορτή του πατέρα;

Η γιορτή ξεκίνησε από την Αμερική στις αρχές του 20ου αιώνα εμπνευσμένη από την πρώτη γιορτή της μητέρας. Ωστόσο, δε γνώρισε μεγάλη ανταπόκριση και έμεινε στο περιθώριο για αρκετά χρόνια. Αν και έγιναν κάποιες σπασμωδικές απόπειρες για επισημοποίηση της γιορτής, μόλις το 1966 καθιερώθηκε επίσημα από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Lyndon Johnson και οριστικοποιήθηκε το 1972 από τον πρόεδρο Νίξον.

Στην Ελλάδα, η γιορτή καθιερώθηκε από το σύλλογο διαζευγμένων ανδρών, λόγω της απαξίωσης που αντιμετώπιζαν ως πατεράδες από τα δικαστήρια σχετικά με την επιμέλεια των παιδιών όταν εκδικάζονταν τα διαζύγια.

Σήμερα, η γιορτή έχει εθιμοτυπικό χαρακτήρα και γιορτάζεται κάθε χρόνο την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου σε πολλές χώρες παγκοσμίως, αν και σε ορισμένα κράτη η ημερομηνία μπορεί να διαφέρει (όπως στην Αυστραλία που γιορτάζεται την πρώτη Κυριακή του Σεπτεμβρίου)

Best gifts for Father’s Day 2020

Απάντηση