Χωρίς κατηγορία

Free Time…

πηγή:pixabay

Το παιχνίδι αποτελεί μια βασική δραστηριότητα στη ζωή του παιδιού. Παίζει καθοριστικό ρόλο στη σωματική, ψυχοσυναισθηματική, κοινωνική και γνωστική του ανάπτυξη, καθώς μέσα από αυτό, το παιδί έχει τη δυνατότητα να δράσει ελεύθερα, να ζήσει σε έναν κόσμο φανταστικό που μπορεί να εξουσιάσει, να εκφράσει τα συναισθήματά του, να μάθει τον εαυτό του και τους ανθρώπους γύρω του και να εξερευνήσει το περιβάλλον του.

Πιο συγκεκριμένα, το παιχνίδι συμβάλλει στη σωματική ανάπτυξη του παιδιού, αφού η κυκλοφορία του αίματος γίνεται ταχύτερη και ο μεταβολισμός πληρέστερος. Ταυτόχρονα, ενδυναμώνεται το νευρικό σύστημα, ασκείται ο οργανισμός και τελειοποιούνται τα μέλη του σώματος. Επίσης, βελτιώνεται η μυϊκή δύναμη, η ευκαμψία των αρθρώσεων και του σώματος, η ευλυγισία, η ακρίβεια και η χάρη των κινήσεων, η επιδεξιότητα, η αντοχή στην κόπωση, η ισορροπία κλπ.

Την ίδια στιγμή που συντελούνται όλα αυτά στο σώμα και τον οργανισμό του παιδιού, επηρεάζεται και η πνευματική του λειτουργία, καθώς μέσα από το παιχνίδι ασκείται η νοημοσύνη και η περιέργεια του παιδιού κι αναπτύσσεται η ικανότητα αναπαράστασης, ο συμβολισμός, η μίμηση και η φαντασία. Οι λειτουργίες αυτές αναγκάζουν το παιδί να επιστρατεύσει τη μνήμη του για να θυμηθεί και να συνδέσει τα γεγονότα λογικά.

πηγή:pixabay

Επιπλέον, το παιχνίδι θεωρείται συνυφασμένο με τις διαδικασίες συγκρότησης του εαυτού. Ιδιαίτερα μέσα από το ομαδικό παιχνίδι, το παιδί καλλιεργεί ηθικές αξίες όπως την υπομονή στο να περιμένει τη σειρά του, την υποχώρηση όταν δεν μπορεί να έχει αυτό που θέλει και το σεβασμό προς τους φίλους του. Ακόμη, μαθαίνει να συμβιώνει την ώρα του παιχνιδιού μέσα στα όρια που τα ίδια τα παιδιά έχουν ορίσει, να συνυπάρχει αρμονικά με τους άλλους και να βρίσκει τρόπους επίλυσης των διάφορων συγκρούσεων που μπορούν να προκύψουν, ενώ καλείται να αποδεχτεί και να τηρήσει κανόνες – αφού το αντίθετο θα οδηγήσει σε κάποια «ποινή» – αναπτύσσοτας έτσι στάσεις και δεξιότητες όπως η συνεργασία, το μοίρασμα, η αυτοπειθαρχία και η εκτίμηση.

Σημαντική είναι η επίδραση που ασκεί το παιχνίδι και στη συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού. Με την επιτυχία και προβολή που αποκτά μέσω του παιχνιδιού, βελτιώνει την εικόνα για τον εαυτό του, ξεπερνά τις αναστολές του, αυξάνει την αυτοπεποίθησή του και αναπτύσσει σεβασμό για την προσωπικότητα των άλλων. Επίσης, το παιχνίδι πολλές φορές λειτουργεί λυτρωτικά σε καταστάσεις της καθημερινότητάς του που το φορτίζουν με στρες, ένταση, θυμό.

Συνεπώς, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι όχι απλά να επιτρέψουμε στο παιδί να παίζει, αλλά να αφήσουμε τη μαγεία του παιχνιδιού να μας συνεπάρει. Να ζηλέψουμε και να μάθουμε από την απόλαυση και τη λαχτάρα που έχουν τα παιδιά για το παιχνίδι!

Έτσι, λοιπόν, διοργανώστε απογεύματα ή Σαββατοκύριακα κατά τη διάρκεια των οποίων θα παίζετε επιτραπέζια παιχνίδια με όλη την οικογένεια. Προσπαθήστε να είστε συνεπείς στις μέρες και τις ώρες των παιχνιδιών. Θα δώσει πολλή χαρά στα παιδιά! Ακόμη, μάθετε στα παιδιά παιχνίδια που παίζατε όταν ήσασταν μικροί και χρησιμοποιήστε απλά υλικά για να επινοήσετε ή να δημιουργήσετε δικά σας παιχνίδια.

πηγή:pixabay

Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο διαβάστε επίσης Παιγνιοθεραπεία!

πηγή: isp.edu

Απάντηση