Δράσεις για παιδιά

Τι είναι το Halloween…

pixabay

Τα τελευταία χρόνια με κάθε επισημότητα το Halloween γιορτάζεται και στην Ελλάδα, όπου σιγά-σιγά έχει αρχίσει να γίνεται τμήμα και της ελληνικής εορταστικής κουλτούρας.

Το Halloween γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 31 Οκτωβρίου και η ρίζα της λέξης προέρχεται από το “All-hallow-even” και δηλώνει την παραμονή (Εve) της γιορτής των Αγίων Πάντων (All Hallows Day – All Saints Day)

 Αποτελεί εξέλιξη της αρχαίας Κελτικής γιορτής Samhaim. Για τους Κέλτες η μέρα αυτή σημάδευε το τέλος της συγκομιδής και την αρχή του χειμώνα. Ταυτόχρονα, η αλλαγή της εποχής ήταν μια γέφυρα ανάμεσα στον πάνω κόσμο και στον κόσμο των νεκρών. Με την πάροδο των αιώνων η γιορτή πήρε αρχικά χριστιανικό χρώμα και στη συνέχεια μετασχηματίστηκε από μια παγανιστική τελετή, σε μέρα μεταμφιέσεων, με εύθυμες παρελάσεις και κεράσματα γλυκών σε παιδιά και ενήλικες.

Είναι μια γιορτή που κατεξοχήν γιορτάζεται στην Αμερική και στον Καναδά, αλλά και σε χώρες της Ευρώπης, όπως η Αγγλία και η Ιρλανδία.

Στο πέρας, όμως, των αιώνων και διαμέσου της αλληλεπίδρασης με τις διαφορετικές κουλτούρες των διαφόρων χωρών και πολιτισμών αλλά και του μάρκετινγκ, η γιορτή του Halloween μετατράπηκε σε μια νύχτα διασκέδασης και κεφιού, πειραγμάτων και φυσικά μασκαρέματος και έφτασε να γιορτάζεται ακόμα και σε χώρες που δε σχετίζονται με την παράδοση που αντιπροσωπεύει, όπως η Ιαπωνία, η Ελλάδα ή το Ντουμπάι.

Halloween Songs For Kids | Super Simple Songs

youtube

Η γιορτή του Χάλογουιν συνοδεύεται από μερικές χαρακτηριστικές παραδόσεις:

Τα παιδιά τη νύχτα του Halloween, ντυμένα κυρίως με τρομακτικές στολές, για να διώχνουν τα κακά πνεύματα, γυρνούν σε ομάδες από σπίτι σε σπίτι, αναζητώντας κεράσματα από τους σπιτονοικοκύρηδες. Χτυπούν το κουδούνι του σπιτιού και μόλις ανοίξει η πόρτα, λένε το περίφημο πια: «Trick or Treat», δηλαδή «σκανταλιά ή κέρασμα» και παίρνουν γλυκά, σοκολάτες και ζαχαρωτά ως «αντάλλαγμα» που μένουν φρόνιμα.

Το Halloween έχει το δικό του ιδιαίτερο στολισμό. Σ’ αυτόν κυριαρχούν οι υπερφυσικές και τρομαχτικές φιγούρες και, φυσικά, η πορτοκαλί κολοκύθα, μιας κι αυτή είναι η περίοδος που οι συγκεκριμένες κολοκύθες ωριμάζουν και είναι έτοιμες για κατανάλωση. Ειδικότερα, τις αδειάζουν από τη γέμισή τους, που φυσικά δεν πετούν αλλά χρησιμοποιούν για να παρασκευάσουν φαγητά, πίτες και γλυκιές νοστιμιές και τις χαράζουν δημιουργώντας τρομακτικές φατσούλες ή βάζουν μέσα τους κεριά, μετατρέποντάς τες σε φαναράκια και παντός είδους διακοσμητικά.

pixabay

Tip: Επισκεφτείτε το Little Kook: το γλυκοπαραμυθοπωλείο στου Ψυρρή

google

Δείτε στην ενότητα παιδικές συνταγές – Halloween Menu

Κατεβάστε στην ενότητα freebies την αγαπημένη μας συνταγή –

Pretzel σε σχήμα σκούπας

πηγή:znews.gr

Απάντηση