Το συνεργάσιμο παιδί

pixabay

Το παιδί έχει έμφυτη την αντίδραση προς τους γονείς του.

Όσο το μωρό μεγαλώνει, συνήθως γίνεται και πιο αντιδραστικό.

Και τότε η πειθαρχία γίνεται πολύπλοκη υπόθεση και απαιτεί μεγαλύτερη υπομονή και εφευρετικότητα.

Πώς να κάνετε ένα παιδί συνεργάσιμο;

Δώστε του επιλογές, όχι εντολές

Βάλτε τον εαυτό σας στη θέση ενός παιδιού. Σκεφτείτε να σας λένε διαρκώς τι να κάνετε. Δεν θα κουραζόσασταν; Δεν θα αντιδρούσατε; Αυτό κάνει και το παιδί.

Δώστε στο παιδί την επιλογή να το κάνει αυτό που του ζητάτε με τον τρόπο που θέλει. π.χ. «Πώς θα ήθελες να μπεις σήμερα στο αυτοκίνητο, περπατώντας ανάποδα ή χοροπηδώντας σαν κουνελάκι;».

Κάντε τους «ηθοποιούς»

Γνωρίζετε πόσο αρέσει στα παιδιά να δίνουν ανθρώπινα χαρακτηριστικά σε ζώα και αντικείμενα. Αυτό μπορεί να γίνει όπλο για εσάς.

Συνδέστε αυτό που πρέπει να κάνει το παιδί με μια σύντομη αφήγηση, ώστε να το κάνει με ευχαρίστηση. Θέλετε, για παράδειγμα, να βάλει τις κάλτσες και τα παπούτσια του γιατί πρέπει να φύγετε κι αρνείται.

Βάλτε την κάλτσα στο χέρι, κάντε την μαριονέτα και πείτε: «Πόσο κρυώνω έτσι άδεια που είμαι! Τι καλά που θα ήταν αν είχα ένα ζεστό ποδαράκι μέσα μου;».

Να διασκεδάζετε κι εσείς μαζί του

Όλα αυτά ακούγονται ίσως εύκολα, αλλά στην πράξη δεν είναι και τόσο.

Ίσως, να σας κουράζει ήδη η σκέψη ότι θα πρέπει να εφευρίσκετε διαρκώς διασκεδαστικούς τρόπους για να κάνει το παιδί αυτό που θέλετε. Πιστέψτε με, όμως, θα σας κουράσει περισσότερο το να δίνετε πολλές μικρές μάχες μέσα στη μέρα.

Δοκιμάστε να διασκεδάζετε κι εσείς μαζί με το παιδί σας και να του το δείχνετε. Έτσι θα πετύχετε το στόχο σας και θα έχετε ένα συνεργάσιμο παιδί!

πηγή:lovelife.com

Αφήστε τα σχόλιά σας, Ελάτε να γνωριστούμε!