Εγώ η υπεργονέας…

px

Σήμερα είναι πολύ σημαντική ημέρα για εμένα καθώς συμπληρώνεται ακόμα ένας χρόνος μαζί με το συντροφό μου…κάθισα λοιπόν δίπλα στο παράθυρο και αναπολούσα όλες τις στιγμές ζωής που έχουμε περάσει μαζί…στάθηκα, όμως, στη συνήθη παρατήρησή του…”πάψε να είσαι υπεργονέας παρέχοντας στα κορίτσια υπερβολικές οδηγίες, να είσαι παντού γύρω τους με τον προγραμματισμό σου που συρρικνώνει τον ελεύθερό τους χρόνο…. “

Ναι, έχει δίκιο, είμαι υπεργονέας…με συμπεριφορά που διέπεται από στοργή και ενδιαφέρον για τα παιδιά του αλλά ταυτόχρονα παρεμφατική, απαιτητική που επιζητά το τέλειο από εκείνα. Τα τελευταία αυτά χαρακτηριστικά μπορεί να αποτελέσουν δυσμενείς παράγοντες για τη μετέπειτα εξέλιξη των παιδιών μου.

Και εγώ οφείλω να παραδεκτώ πίσω από όλα όσα έχω διαβάζει και σας μεταφέρω πως το έντονο ενδιαφέρον μου για την ανατροφή των παιδιών μου με έχει μετατραψεί σε υπεργονέα και πρέπει να δράσω άμεσα…πως;

Διαβάστε τις 5 Συμβουλές προς γονείς ώστε να αποφευχθεί η υπεργονεϊκότητα

1.Να μάθουν τα παιδιά Βασικές Αξίες Ζωής (ευγένειας, σεβασμού, ενσυναίσθησης, συνεργασίας) καθώς και Δεξιότητες Ζωής (αυτοφροντίδας, αυτοεξυπηρέτησης).

2. Να μάθουν τα παιδιά πώς να αναπτύσσουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες, δηλαδή να συνδιαλέγονται, πρόσωπο με πρόσωπο, να παίρνουν πρωτοβουλίες να ξεκινήσουν ένα διάλογο, να επιχειρηματολογούν, να θέτουν τα όριά τους με μηνύματα σε α΄ πρόσωπο.

3. Ανάθεση ευθυνών και αρμοδιοτήτων στα παιδιά, ανάλογα με την ηλικία τους (π.χ. να μαζεύει τα παιχνίδια του, τα ρούχα του, την τσάντα του, το δωμάτιό του) και δυνατότητα επιλογών π.χ. «Τι θα ήταν το καλύτερο για σένα…; «Τι άθλημα/ hobby θα ήθελες να ακολουθήσεις;».

4.Να μάθουν τα παιδιά πώς να επιλύουν μόνα τους προβλήματα, π.χ. «πώς σκέφτεσαι να χειριστείς το θέμα αυτό;». 

5. Να μάθουν τα παιδιά πώς να συνεργάζονται τόσο με τους εκπαιδευτικούς όσο και με τους φίλους και συμμαθητές τους (ανάπτυξη κοινωνικών & συνεργατικών δεξιοτήτων).

Αναμφίβολα, ρόλος κάθε γονιού είναι να παρέχει καθοδήγηση στο παιδί του, να εμπλέκεται συναισθηματικά στη ζωή του και να επιδεικνύει ενδιαφέρον.

Ο υπεργονέας, προσφέρει όλα αυτά σε υπερβολικό βαθμό, που μετατρέπεται σε κάτι κουραστικό, παρεμβατικό και δυσκολεύει το παιδί του να αποκτήσει τη σταδιακή αυτονομία, τη δυνατότητα πειραματισμού και μάθησης μέσω βιώματος.

Το να είσαι γονιός είναι ένας σπουδαίος και ταυτόχρονα δύσκολος ρόλος που δεν έρχεται παρέα με κάποιο εγχειρίδιο αλλά χρειάζεται καθημερινή προσπάθεια ώστε να αποκτήσεις μεγαλύτερη επίγνωση σχετικά με το πώς να επιτελείς το έργο σου. 

Σε ευχαριστώ που σε έχω δίπλα μου μέντορά μου και με ταρακουνάς πριν να είναι αργά…και στα επόμενα λοιπόν…

πηγή:projectparenting.gr

Αφήστε τα σχόλιά σας, Ελάτε να γνωριστούμε!