Γλώσσες Αγάπης

pixabay

Ο καθένας μας έχει διαφορετική κυρίαρχη Γλώσσα Αγάπης, η οποία μπορεί να διαπιστωθεί με ενδιαφέρον, ακρόαση και απλή παρατήρηση. Η Αγάπη είναι επιλογή και ελευθερία και μας αξίζει να θυμηθούμε πως είμαστε Αγάπη και να μιλήσουμε όλες τις Γλώσσες της πρίν και μετά το γάμο και τον ερχομό των παιδιών!

Υπάρχουν πέντε βασικές Γλώσσες Αγάπης:

1. Λόγια αγάπης και αναγνώρισης

Ο ρυθμός της καθημερινότητας, ο τρόπος που μεγαλώσαμε, τα βιώματα μας, οι επιλογές μας διαμορφώνουν τον τρόπο που μιλάμε (ύφος, τόνος, κ.λπ.) και τις λέξεις που χρησιμοποιούμε. Πόσες φορές είπατε στο σύντροφο ή στο παιδί σας “Επιτέλους, το έκανες αυτό που σου ζητάω εδώ και έναν μήνα!” Αντί “Εκτιμώ πολύ που με βοήθησες στο να…”; Πόσες φορές απαιτήσατε αντί να ζητήσετε; Πόσες φορές εντοπίσατε το αρνητικό αντί του παραγωγικού;

Μπορούμε να αρχίσουμε να επιλέγουμε διαφορετικές λέξεις για να επικοινωνούμε, λέξεις αναγνώρισης, όπως εκτιμώ και ευχαριστώ, λέξεις αγάπης και αποδοχής.

2. Ποιοτικός χρόνος

Η δεύτερη γλώσσα αγάπης είναι ο ποιοτικός χρόνος που περνάμε μαζί. Χωρίς οθόνες, τηλεόραση, βιβλία και άλλους διασπαστικούς παράγοντες. Με οπτική επαφή, αφοσίωση, ουσιαστική προσοχή. Γνωρίζετε ποια δραστηριότητα θα ήθελε να κάνει μαζί σας ο σύντροφος και το παιδί σας; Μπορείτε να ρωτήσετε, να το μάθετε και να το οργανώσετε ώστε να του δείξετε ότι τον/την υπολογίζετε πραγματικά. Έτσι, θα δημιουργήσετε εκπλήξεις, αναμνήσεις αγάπης και ζωής και θα βοηθήσετε να χτιστούν γέφυρες νέας σύνδεσης και επικοινωνίας!

3. Προσφορά δώρων

Τα δώρα είναι σημαντικά;

Ναι, είναι, γιατί είναι ένας τρόπος να δείξουμε σε κάποιον ότι τον σκεφτόμαστε. Από τα πρώτα τους χρόνια τα παιδιά έχουν την έμφυτη τάση να προσφέρουν στις μανούλες τους δώρα, όπως ένα λουλούδι που βλέπουν και τους αρέσει. Αυτό και μόνο δείχνει ότι η προσφορά δώρων είναι θεμελιώδης Γλώσσα Αγάπης.

Πόσο σου φτιάχνει την ημέρα όταν κάποιος σου προσφέρει έναν καφέ, ένα λουλούδι, ένα γλυκάκι; Τα δώρα αποτελούν οπτικοποίηση της αγάπης. Η συνειδητή παρουσία κάποιου αποτελεί επίσης ένα αξέχαστο δώρο. Πάντα θυμόμαστε ποιος ήταν δίπλα μας ενώ συνέβαινε κάτι σημαντικό για εμάς και ενώ στερούταν κάτι σημαντικό για εκείνον.

4. Προσφορά και βοήθεια

Τέταρτη Γλώσσα Αγάπης, πράξεις προσφοράς. Το μαγείρεμα, η αλλαγή της πάνας του μωρού, το πρωινό, η πληρωμή ενός λογαριασμού, ένα μασάζ είναι μερικά μόνο παραδείγματα πράξεων προσφοράς που κάποιος εκτιμά βαθύτατα. Συχνά, δυστυχώς, τα ζευγάρια ανταγωνίζονται ποιος θα κάνει τα λιγότερα από αυτά. Κι αυτό οδηγεί στη δημιουργία αντίπαλων στρατοπέδων. Εφόσον καλλιεργηθεί κλίμα προσφοράς και ο καθένας αυτόβουλα επιλέξει να δείξει την αγάπη του – άλλωστε η αγάπη μόνο ελεύθερα προσφέρεται! – η σύνδεση των ζευγαριών θα μετουσιωθεί.

5. Φυσική επαφή και άγγιγμα

Τελευταία Γλώσσα Αγάπης, το άγγιγμα. Το άγγιγμα μιλάει απευθείας στον εγκέφαλο μας! Μπορεί να επικοινωνήσει από αγάπη μέχρι μίσος, να βελτιώσει ή να καταστρέψει μια σχέση. Ας αφιερώσουμε χρόνο να καταλάβουμε τον τρόπο αγγίγματος που προτιμά ο/η σύντροφος και το παιδί μας, χωρίς να τον ταυτίζουμε βεβιασμένα με τις δικές μας προτιμήσεις.

πηγή:projectparenting.gr

Αφήστε τα σχόλιά σας, Ελάτε να γνωριστούμε!