Η σημασία των στόχων για τα παιδιά 

pixabay

Είναι τόσο σημαντικό για τα παιδιά μας να θέσουν, με τη βοήθειά μας, τους προσωπικούς τους στόχους για τη νέα χρονιά που ξεκινά όσο και για εμάς…

Πως θα το καταφέρουμε αυτό;

Αρχικά, χρειάζεται να εξηγήσουμε στα παιδιά μας για ποιους λόγους είναι σημαντικό να θέσουν στόχους. Να τους δώσουμε δηλαδή κίνητρο, φυσικά πάντα ανάλογα με την ηλικία στην οποία βρίσκονται. 

Επιπλέον, μπορούμε να μοιραστούμε, δικά μας παραδείγματα στοχοθέτησης, τον τρόπο, που λειτουργήσαμε εμείς για να πετύχουμε τον εκάστοτε στόχο που θέσαμε και το αποτέλεσμα που είχαμε. Έτσι, θα μπορέσουμε να εμπνεύσουμε τα παιδιά μας, πιο εύκολα. 

Πώς να θέσουν τα παιδιά μας στόχους – Βήματα

  1. Το πρώτο βήμα στη στοχοθέτηση των παιδιών είναι να τα ρωτήσουμε τι επιθυμούν να πετύχουν στο προσεχές μέλλον στους διάφορους τομείς της ζωής τους: σχολείο, φίλοι, δραστηριότητες, επιδόσεις, μια εμπειρία που θα ήθελαν να ζήσουν.
  2. Στη συνέχεια ακολουθεί η καταγραφή των στόχων τους και η αποτύπωσή τους με ένα δημιουργικό τρόπο όπως μέσα από τη ζωγραφική, την αναζήτηση εικόνων και φωτογραφιών ή μιας κατασκευής, με τρόπο δηλαδή που είναι κατανοητός στα παιδιά ώστε να τους υπενθυμίζεται καθημερινά που θέλουν να φτάσουν και επιπλέον να μάθουν και εκείνα να μετρούν την πρόοδό τους παρατηρώντας τι έχουν καταφέρει μέρα με τη μέρα.
  3. Θυμηθείτε πως για να αποφευχθεί η αποθάρρυνση και η απογοήτευση στη σκέψη ενός μεγάλου στόχου, χρειάζεται τα παιδιά σας να μάθουν να διακρίνουν, να δημιουργούν και να ακολουθούν μικρότερα βήματα τα οποία θα αισθάνονται και πολύ πιο επιτεύξιμα. 
  4. Τα παιδιά σας χρειάζεται να συζητήσουν μαζί σας τα εμπόδια που πιθανόν να νιώθουν ή να σκέφτονται πώς θα κληθούν να αντιμετωπίσουν στη διαδρομή, έτσι ώστε να τα βοηθήσετε να αναζητήσουν πιθανές λύσεις ή και να τους προτείνετε εσείς κατάλληλες λύσεις και ελιγμούς που τα ίδια να μην είχαν μέχρι τότε σκεφτεί. 
  5. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι να παρακολουθείται η πρόοδος προς κάθε στόχο και να ενθαρρύνονται τα παιδιά σας να επιβραβεύουν και να γιορτάζουν κάθε βήμα και να μην ετεροπροσδιορίζονται αποκλειστικά και μόνο από την έλευση του αποτελέσματος. 

Η ουσία της στοχοθέτησης είναι όχι η επίτευξη του στόχου, αλλά το ίδιο το άτομο στο οποίο εξελίσσεται κάθε παιδί μέχρι αυτήν!

πηγή:projectparenting.gr

Αφήστε τα σχόλιά σας, Ελάτε να γνωριστούμε!