
Κοιλιοκάκη: Τι είναι;
Η κοιλιοκάκη (celiac disease) είναι η δυσανεξία (κάτι που ο οργανισμός δεν ανέχεται) στη γλουτένη, πρωτεΐνη που υπάρχει στο σιτάρι, το κριθάρι, τη βρώμη και τη σίκαλη. Η αντίδραση του οργανισμού είναι η παραγωγή αντιγλιαδινικών αντισωμάτων, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα την καταστροφή του εσωτερικού τοιχώματος του λεπτού εντέρου. Πρόκειται για κληρονομική πάθηση και επειδή η βλάβη προκαλείται από το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, θεωρείται αυτοάνοσο νόσημα.
Η κοιλιοκάκη είναι μια συχνή νόσος που αφορά το 0.3-1% του Δυτικού πληθυσμού που βελτιώνεται με δίαιτα χωρίς γλουτένη και υποτροπιάζει με την επανεισαγωγή της γλουτένης στη διατροφή.
Ποια είναι τα συμπτώματα της Κοιλιοκάκης;
- φούσκωμα και πόνο στην κοιλιά
- χρόνια διάρροια/δυσκοιλιότητα
- εμετούς/απώλεια βάρους
- σιδηροπενική αναιμία που δεν ανταποκρίνεται στη θεραπεία με σίδηρο
- κούραση
- χαμηλό ανάστημα
- καθυστερημένη εφηβεία
- πόνους στις αρθρώσεις
- μούδιασμα στα πόδια
- δερματικά εξανθήματα
- απώλεια του σμάλτου και της λευκότητας των δοντιών
- ανεξήγητη στειρότητα, επαναλαμβανόμενες αποβολές
- οστεοπενία/Οστεοπόρωση
- περιφερική νευροπάθεια
- άγχος ή κατάθλιψη
Συνήθως η κοιλιοκάκη εκδηλώνεται στα βρέφη μόλις εισαχθούν δημητριακά στη διατροφή τους, σε ηλικία 6 μηνών περίπου, αλλά και σε ενήλικες που μπορεί να ζουν χωρίς συμπτώματα για πολλά χρόνια και να νοσήσουν πολύ αργότερα.
Τα παιδιά παρουσιάζουν συνήθως τα πιο «κλασικά» σημάδια της κοιλιοκάκης, όπως προβλήματα ανάπτυξης και γαστρεντερικά συμπτώματα, ενώ οι ενήλικες συνήθως εμφανίζουν συμπτώματα τα οποία δεν είναι εξ’ ολοκλήρου γαστροεντερικής φύσης.
Η συνηθέστερη ένδειξη κοιλιοκάκης στα ενήλικα άτομα είναι η σιδηροπενική αναιμία που δεν ανταποκρίνεται στη θεραπεία με σίδηρο.
Υπάρχει ειδική εξέταση για την κοιλιοκάκη;
- Αιματολογικές εξετάσεις. Στο αίμα γίνεται έλεγχος αντισωμάτων μετά από κατανάλωση γλουτένης. Οι άνθρωποι που έχουν κοιλιοκάκη διαθέτουν στο αίμα τους αντισώματα έναντι αυτών των πρωτεϊνών. Θα πρέπει να φάτε κανονικά πριν κάνετε την αιματολογική εξέταση για τον έλεγχο αντισωμάτων της κοιλιοκάκης.
- Βιοψία. Προϋποθέτει γαστροσκόπηση κατά την οποία ο γαστρεντερολόγος εισάγει έναν λεπτό, εύκαμπτο σωλήνα στο στόμα σας και από εκεί τον προωθεί στο λεπτό έντερο από όπου θα λάβει ένα μικρό δείγμα ιστού (βιοψία) που θα εξετασθεί κάτω από το μικροσκόπιο ώστε να διαπιστωθεί αν η κατανάλωση γλουτένης έχει προκαλέσει ζημιά στο έντερο.
Θεραπεία της κοιλιοκάκης:

Με μία μόνο πρόταση η θεραπεία της κοιλιοκάκης είναι η δίαιτα χωρίς γλουτένη.
Πρέπει να θυμάστε ότι πριν από τη διάγνωση το έντερο είχε υποστεί βλάβη από τη συχνή και μακρόχρονη κατανάλωση γλουτένης. Υιοθετώντας τη δίαιτα χωρίς γλουτένη (Gluten Free), το έντερο θα αρχίσει να θεραπεύεται αλλά ίσως χρειαστούν έως και 2 χρόνια για πλήρη αποκατάσταση. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να νιώθουν καλύτερα ήδη από την πρώτη ή τη δεύτερη εβδομάδα της θεραπείας.
Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο μπορείτε να διαβάσετε επίσης το άρθρο για την «πρώιμη ήβη»
Πάντα συμβουλευόμαστε τους ειδικούς.
πηγή:astrohep