Μίλησε στο παιδί σου για το αλκοόλ 

Είναι φυσικό τα παιδιά να είναι περίεργα για το αλκοόλ καθώς βλέπουν τους γύρω τους να πίνουν και θέλουν να μάθουν περισσότερα.

Οι γονείς ασκούν την ισχυρότερη επιρροή στις αποφάσεις των παιδιών τους σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ.


Μπορεί τα παιδιά να επηρεάζονται από τους φίλους, τους δασκάλους, την τηλεόραση, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όμως, τις περισσότερες φορές, οι γονείς είναι αυτοί που έχουν τη μεγαλύτερη επιρροή στη συμπεριφορά των παιδιών τους κι αυτό φυσικά συμπεριλαμβάνει και τον τρόπο, με τον οποίο τα παιδιά προσεγγίζουν το αλκοόλ.

Ως γονείς, οφείλουμε να θίξουμε το θέμα του αλκοόλ στα παιδιά μας, συζητώντας μαζί τους τα προβλήματα και συμφωνώντας σε κάποιους κανόνες, τους οποίους θα πρέπει να τηρεί όλη η οικογένεια.

Είναι σημαντικό να μιλήσουμε από νωρίς στα παιδιά μας για το αλκοόλ ώστε να τα βοηθήσουμε να συνειδητοποιήσουν τις επιδράσεις και τις συνέπειές του και να κάνουν λογικές επιλογές υπεύθυνης κατανάλωσης αλκοόλ, στο μέλλον.

Η εφηβεία είναι μια μεταβατική περίοδος μεταξύ της ήβης και της ενηλικίωσης. Αυτή η περίοδος ζωής, σε γενικές γραμμές μεταξύ των 10 και 20 ετών (έφηβοι), είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη πολλών διαφορετικών επιπέδων, ειδικότερα για τη μύηση αλλά και την κλιμάκωση της κατανάλωσης αλκοόλ.

Η δική μας σχέση με το αλκοόλ θα διαμορφώσει έως ένα πολύ μεγάλο ποσοστό και τη μελλοντική σχέση του παιδιού μας με το αλκοόλ, γι’ αυτό ας φροντίσουμε να είμαστε οι πρώτοι που θα τους δώσουμε το καλό παράδειγμα, τηρώντας με συνέπεια όλα αυτά που του έχουμε μεταφέρει.

Σύμφωνα με έρευνα για την κατάχρηση ουσιών μεταξύ νέων, όταν υπάρχει γονική παρακολούθηση, όταν δηλαδή ξέρουμε πού βρίσκονται τα παιδιά μας και με ποιον είναι μαζί, οι πιθανότητες να ξεκινήσουν τη χρήση ουσιών μειώνονται.

Tip: Εάν το παιδί σας, σάς κάνει μια ερώτηση σχετική με το αλκοόλ, δείχνει ότι είναι ανοιχτό σε περαιτέρω συζήτηση. Μάθετε πόσα ήδη γνωρίζει και βεβαιωθείτε ότι όσα στοιχεία γνωρίζει, είναι τα σωστά. Μπορείτε να ενημερωθείτε για τα αποτελέσματα σχετικών ερευνών που αφορούν στο τι και πώς πρέπει να πείτε στα παιδιά σας, ανάλογα με την ηλικία τους.

Ας μάθουμε στα παιδιά μας να επιλέγουν συνειδητά το αλκοόλ ως μέρος ενός ισορροπημένου τρόπου ζωής ώστε να γνωρίζουν τα όριά τους και να μη τα ξεπερνούν.

πηγή:apolafste.ypefthina.gr

Αφήστε τα σχόλιά σας, Ελάτε να γνωριστούμε!