Λωτoί: η “τροφή των θεών”

google

Οι σύντροφοι του Οδυσσέα τούς δοκίμασαν για πρώτη – και τελευταία- φορά στο νησί των Λωτοφάγων και αμέσως λησμόνησαν πατρίδα, οικογένεια και φίλους…

Εμείς, ως οικογένεια, βάλαμε τους λωτούς στο φθινοπωρινό μας καλάθι, γιατί έχουν απίστευτη γεύση και πλούσια θρεπτικά συστατικά, που μας έκαναν να ξεχάσουμε όποιο φρούτο θεωρούσαμε μέχρι τώρα το πιο αγαπημένο μας για αυτή την εποχή…

Λωτός – πάμε να τον ανακαλύψουμε…

Τι θρεπτικά συστατικά περιέχει

Όπως μπορείτε να φανταστείτε πρόκειται για ένα φρούτο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά με τα κυριότερα να είναι οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και C, το μαγνήσιο και το κάλιο. Το χρυσοκόκκινο χρώμα του οφείλεται στα φλαβονοειδή που είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά, που καταπολεμούν τη γήρανση του δέρματος. Επιπλέον, περιέχει φυτικές ίνες, οι οποίες είναι ιδιαίτερα ευεργετικές σε άτομα που υποφέρουν από δυσκοιλιότητα ή σε όσους προσπαθούν να αδυνατίσουν. Ακόμη, χάρη στη μεγάλη περιεκτικότητα του σε φυσικά σάκχαρα, είναι μια πολύ καλή πηγή ενέργειας κατάλληλη για άτομα με αυξημένη φυσική δραστηριότητα, όπως οι αθλητές, ενώ δεν συνιστάται σε όσους πάσχουν από διαβήτη.

Πότε τον βρίσκεις στην αγορά

Είναι κατά κύριο λόγο διαθέσιμος από το Σεπτέμβριο μέχρι το Δεκέμβριο, ενώ σε αφθονία το συναντά κανείς κατά τη διάρκεια του Νοέμβρη.

Πώς να διαλέξεις

Πρέπει να είναι στρογγυλό, γυαλιστερό και πολύ μαλακό, ακόμη και σε υπερβολικό σημείο, τόσο που να μοιάζει ότι πρόκειται να εκραγεί. Η φλούδα του θα πρέπει να είναι φωτεινή, χωρίς σημάδια, χτυπήματα και κοψίματα.

Πώς να ωριμάσεις ένα λωτό

Η αλήθεια είναι ότι οι λωτοί χρειάζονται εξωφρενικά πολύ χρόνο για να ωριμάσουν. Προκειμένου να επιταχύνεις τη διαδικασία, σού προτείνουμε να τον βάλεις σε χάρτινη σακούλα μαζί με μία μπανάνα ή ένα μήλο σε σκοτεινό σημείο για μερικές μέρες. Φρόντισε, όμως, να κλείσεις καλά τη σακούλα αφήνοντας μια πολύ μικρή τρύπα για ήπιο αερισμό.

Θυμηθείτε πως στην ενότητα Παιδικές συνταγές

μπορείτε να ανακαλύψετε έξυπνες, εύκολες, θρεπτικές συνταγές…για τα παιδιά.

πηγή:olivemagazine

Αφήστε τα σχόλιά σας, Ελάτε να γνωριστούμε!