«Μαμά, πόσα γλυκά μπορώ να φάω;»

pixabay

Στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής, η κατανάλωση γλυκών από τα παιδιά θα πρέπει να γίνεται με μέτρο ως προς τη συχνότητα και την καταναλισκόμενη ποσότητα, δηλαδή να μη ξεπερνά τις 2 μερίδες την εβδομάδα, όπως προτείνει η πυραμίδα της Μεσογειακής δίαιτας.

Ωστόσο, εξίσου σημαντική είναι και η ποιότητα των γλυκών που καταναλώνονται, επομένως, δε ξεχνάμε να προσφέρουμε στα παιδιά θρεπτικές επιλογές γλυκισμάτων, όπως τα αποξηραμένα φρούτα, το μέλι, τα γλυκά του κουταλιού, η κομπόστα, το παστέλι, η μαύρη σοκολάτα και τα γλυκά με βάση το γάλα (π.χ. ρυζόγαλο).

Οι βασικότερες, ίσως, οδηγίες που μπορούν να δοθούν στους γονείς για τη μείωση της πρόσληψης «ελεύθερων σακχάρων*» από τα παιδιά τους, αλλά και τους ίδιους, είναι οι ακόλουθες:

  • να δίνουν προσοχή στα γλυκά, έχοντας κατά νου τόσο την ποσότητα όσο και τη συχνότητα κατανάλωσής τους,
  • να αποφεύγουν να δίνουν στα παιδιά «έτοιμα» τρόφιμα και να προτιμούν τα προϊόντα που δηλώνουν ότι δεν περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα,
  • να αποφεύγουν την προσθήκη γλυκαντικών υλών, όπως η ζάχαρη και το μέλι, σε τρόφιμα ή ροφήματα (π.χ. στο γάλα, το γιαούρτι, το ψωμί κ.λπ.),
  • να προσφέρουν στα παιδιά ολόκληρα φρούτα και να αποφεύγουν τους χυμούς φρούτων, ιδίως τους συσκευασμένους,
  • δεδομένου ότι πολλά από τα τρόφιμα που περιέχουν «ελεύθερα σάκχαρα» προσφέρονται στα σχολικά κυλικεία και στα ταχυφαγεία, αναδεικνύεται για ακόμα μια φορά η σημασία του σπιτικού κολατσιού και της συνετής κατανάλωσης γρήγορου φαγητού για τα παιδιά.

= * γλυκόζη, φρουκτόζη, ζάχαρη και μαλτόζη 

πηγή:eyzhn.edu

Αφήστε τα σχόλιά σας, Ελάτε να γνωριστούμε!