Τα πιο πρωτοποριακά σχολεία στον κόσμο

Egalia Pre-school, Στοκχόλμη, Σουηδία.

Το νηπιαγωγείο Εγκαλια που βρίσκεται στο, προάστιο Σοντερμαλμ της Στοκχόλμη, άνοιξε το 2010 και είναι το πρώτο σχολείο στον κόσμο που έχει «καταργήσει» τα φύλα, τουλάχιστον από την γλώσσα του. Σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την ισότητα μεταξύ αγοριών και κοριτσιών, οι δάσκαλοι αποφεύγουν την χρήση λέξεων με γενετήσιο προσδιορισμό, όπως «αυτος», «αυτή», «εκείνος», «εκείνη» και προωθούν την αντικατάσταση τους με πιο ουδέτερες λέξεις. Ανάλογες προβλέψεις υπάρχουν και για όλες τις άλλες κατηγορίες διακρίσεων με βάση την φυλή, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, τη θρησκεία.

Altschool, Σαν Φρανσίσκο, ΗΠΑ.

Το καινοτόμο σχολείο που άνοιξε το 2013 στο Σαν Φρανσίσκο έχει γρήγορα επεκταθεί σε όλην την Αμερική και παραρτήματα του υπάρχουν ήδη στην Νεα Υόρκη, το Σικάγο και αλλού. Το σχολείο, γνωστό και ως το «Σιλικον Βάλει Σχολείο» προωθεί τη χρήση νέων τεχνολογιών, τα παιδιά παίζουν χρησιμοποιώντας 3D τεχνολογία και γενικά, αποτελεί παράδειγμα φουτουρισμού.

Steve Jobs School, Άμστερνταμ, Ολλανδία.

Το 2013 ο Μόρις ντε Χοντ άνοιξε στο Άμστερνταμ αυτό το σχολείο που ονομάστηκε μετά τον πρωτοπόρο της πληροφορικής Στιβ Τζομπς λόγω και της «απέχθειας» του σχολείου στα έντυπα μέσα διδασκαλίας. Από τότε η τάση έχει εξαπλωθεί με 22 πλέον ανάλογα σχολεία στην Ολλανδία να χρησιμοποιούν μόνο I-PAD μέσα στην τάξη. Κεντρικό στοιχείο των σχολείων αυτών η εξατομικευμένη προσέγγιση στην μάθηση που εξετάζεται και αναπροσαρμόζεται κάθε 6 εβδομάδες.

Blue School, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ.

Το «Μπλε Σχολείο» ξεκίνησε αρχικά ως μια ομάδα εξωσχολικού παιχνιδιού αλλά γρήγορα ήρθε να καλύψει ένα κενό στην εκπαίδευση. Αυτό της χαλαρής, δημιουργικής και ανθρωποκεντρικής διδασκαλίας. Το σχολείο όπως λένε οι υπεύθυνοι εστιάζει περισσότερο στην δημιουργικότητα παρά στον έλεγχο και απευθύνεται σε «περίεργα» παιδιά που θέλουν να ερευνήσουν και να ανακαλύψουν.

Ørestad Gymnasium, Κοπεγχάγη, Δανία.

Όταν μετακόμισε στο καινούργιο κτίριο που σχεδίασε η εταιρεία 3XN Architects, οι πρίγκιπες και βασιλείς της Δανίας ήταν εκεί για τα εγκαίνια του. Η ριζοσπαστική αρχιτεκτονική του κτιρίου που προωθεί την μελέτη σε κοινόχρηστους ανοικτούς χώρους και η έφεση του σχολείου στις νέες τεχνολογίες το έκαναν αμέσως πρωτοποριακό για την εποχη του. Έχει δυναμικότητα 1.000 μαθητών.

Πηγή: iefimerida.gr

Αφήστε τα σχόλιά σας, Ελάτε να γνωριστούμε!