
Tο No Mobbing At Work δημιουργήθηκε από προσωπικά βιώματα.
Τι είναι όμως mobbing;
Mobbing είναι η ηθική-ψυχολογική παρενόχληση που συμβαίνει μέσα στο χώρο εργασίας.
Με μία φράση, το mobbing είναι «μία βία σε μικρές δόσεις που δεν εντοπίζεται αλλά είναι πολύ καταστροφική». Η ηθική-ψυχολογική παρενόχληση δεν είναι κάτι που συμβαίνει μια φορά και τελειώνει, αλλά χαρακτηρίζεται από τη διάρκειά της και από το ότι είναι πολύ καλά κρυμμένη.
Πολύ συχνά, το θύμα δεν καταλαβαίνει τι του συμβαίνει και αποδίδει τις κακόβουλες ενέργειες των συναδέλφων στη δική του συμπεριφορά.
Ποιες συμπεριφορές συναδέλφων υποδηλώνουν mobbing;
Yπάρχουν τυπικές συμπεριφορές που δείχνουν ότι πρόκειται για mobbing και αυτές κινούνται γύρω από 5 άξονες:
Επιθέσεις στην αυτο-έκφραση και την επικοινωνία, στις κοινωνικές σχέσεις, στη φήμη του ατόμου, στην ποιότητα της επαγγελματικής κατάστασης (ή και της προσωπικής) και άμεσες επιθέσεις στην υγεία.
Πως εκφράζεται το mobbing;
Η παρενόχληση εκφράζεται κυρίως με απομόνωση του ατόμου από την ομάδα. Επιπλέον, μπορεί το άτομο ξαφνικά να βρίσκεται με καθήκοντα που δεν μπορεί να αναλάβει, είτε γιατί ξεπερνούν τις ικανότητές του είτε γιατί είναι πολλά παραπάνω από αυτά στα οποία μπορεί να αντεπεξέλθει χρονικά. Ταυτόχρονα, του αφαιρούνται τα μέσα επίτευξης της δουλειάς του, καθιστώντας αδύνατη την ολοκλήρωση των καθηκόντων του. Επίσης, αντίθετα με υποβάθμιση των συνθηκών εργασίας, την αφαίρεση αρμοδιοτήτων & καθηκόντων σε σημείο που το άτομο να μην έχει αντικείμενο εργασίας.
Κάθε παρεξήγηση είναι mobbing;
Υπάρχουν, βέβαια, και οι περιπτώσεις, όπου λανθασμένα πιστεύουμε ότι πρόκειται για παρενόχληση. Για παράδειγμα αν ο προϊστάμενός μας, μας επιπλήττει δίκαια για τη χαμηλή απόδοσή μας με κόσμιο τρόπο και εμείς αισθανθούμε ταπεινωμένοι, ή αν έχουμε υπερβολικό φόρτο εργασίας και νιώθουμε στρεσαρισμένοι, σε αυτή την περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε ότι δεχόμαστε mobbing.
Το mobbing πλέον κατατάσσεται στον μακροσκελή κατάλογο των παγκοσμίως αναγνωρισμένων επαγγελματικών ασθενειών. Ολοένα και συχνότερα παρατηρείται στην εποχή μας το φαινόμενο αυτό στον εργασιακό χώρο, με τους εργαζομένους που πέφτουν θύματα, να ψάχνουν τρόπους διαφυγής αλλά και εξάλειψής του.
Η πρόληψη του φαινομένου, μέσα από ενημέρωση και εκπαίδευση των επιχειρηματιών αλλά και των εργαζομένων, η έρευνα για την εξάπλωση και τις οικονομικές συνέπειες του φαινομένου στην Ελλάδα και την Ευρώπη είναι οι βασικοί στόχοι που έχει το σωματείο του «No Mobbing At Work».
πηγή:grtimes.gr