Όρια στη συμπεριφορά των παιδιών

px

Όσο πιο νωρίς αρχίζει η οριοθέτηση της συμπεριφορά του παιδιού τόσο το καλύτερο.

Γιατί;

Αν από τη νηπιακή ηλικία το παιδί μάθει να ελέγχει τη συμπεριφορά του, να δέχεται κανόνες, να εκφράζει με υγιή τρόπο τα συναισθήματα του και να γίνεται υπεύθυνο.

Η οριοθέτηση της συμπεριφοράς είναι αυτό που βοηθά το παιδί να κατανοήσει τους κανόνες και τις προσδοκίες των γονέων του, επομένως ,σχετίζεται με τη διδασκαλία και όχι με τη τιμωρία. 

Πως το επιτυγχάνουμε ως γονείς;

  • Πρέπει να λειτουργούμε σαν ομάδα, έχοντας κοινή τακτική στη συμπεριφορά μας.
  • Επιπλέον, σταθερότητα σε μια κοινή μας απόφαση, αποφεύγοντας με αυτό τον τρόπο να παίξουμε το παιχνίδι του καλού και του κακού.
  • Τα όρια που θέτουμε να τηρούνται πάντα αλλιώς το παιδί μαθαίνει ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο μπορεί να τα παρακάμψει και έτσι αφού το παιδί έχει την εμπειρία ότι είναι μέσα στις δυνατότητες του να ξεπεράσει το όριο, ασκεί μεγάλη πίεση.
  • Τα παιδιά μας πρέπει να ξέρουν ποια συμπεριφορά είναι αποδεκτή και ποια όχι από την οικογένειά μας.

Τι θα έχουμε κερδίσει;

Να νιώθουν ασφάλεια – Τα όρια μπορεί μεν να είναι περιορισμοί που εξοργίζουν μερικές φορές το παιδί, αλλά παράλληλα λειτουργούν σαν πύλες που πίσω τους νιώθει ασφαλές.

 Να έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, να είναι ανεξάρτητα, υπεύθυνα, να μάθουν να επιλύουν προβλήματα και έχουν καλές κοινωνικές δεξιότητες ώστε μεγαλώνοντας να μπορέσουν να αποφύγουν τους κινδύνους και να είναι ευτυχισμένα.

Θα πρέπει να θυμόμαστε πως το παιδί μαθαίνει από αυτό που κάνουμε και όχι από αυτό που τού λέμε.

Το προσωπικό μας παράδειγμα αποτελεί «μοντέλο» προς μίμηση για το παιδί.

Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο διαβάστε επίσης

Ενίσχυση της παιδικής θετικής συμπεριφοράς

πηγή:paidiatros

Αφήστε τα σχόλιά σας, Ελάτε να γνωριστούμε!