Οδηγός διακοπών: Παύλιανη

pavliani.info

Καθώς τα παιδιά μας μαθαίνουν έξω και όχι μέσα στο σπίτι…προσπαθήστε να τους δώσετε τη δυνατότητα να ανακαλύψουν τη φύση και να καλλιεργήσουν ακόμη περισσότερο τη δημιουργικότητά τους…

Ένας προορισμός που σίγουρα θα τα μαγέψει, αλλά και εσάς, είναι η Παύλιανη, η Μεγάλη Κυρία της ορεινής Φθιώτιδας χτισμένη στις καταπράσινες πλαγιές της Οίτης.

Τοποθετημένη γεωγραφικά στην Κεντρική Ελλάδα, οι αποστάσεις από και προς τις μεγάλες πόλεις καθιστούν το χωριό προσιτό προορισμό. Δυόμισι ώρες από την Αθήνα, τρεισήμισι από τη Θεσσαλονίκη.

Μπαίνοντας στο χωριό συναντάμε τον οικισμό Κάτω Παύλιανη και μετά από 1 χλμ. την Άνω Παύλιανη.

Η Παύλιανη τα τελευταία χρόνια προσελκύει όλο και περισσότερους ταξιδευτές, οι οποίοι αναζητούν την ηρεμία, τη χαλάρωση σε συνδυασμό με αθλητικές δραστηριότητες μέσα σε ένα πυκνό ελατόδασος.

Mε ένα μοναδικό στην Eλλάδα φυσικό Πάρκο στις πηγές του Aσωπού, ο επισκέπτης εκστασιάζεται μέσα από ένα μαγευτικό μονοπάτι, όπου αντανακλούν τα χρώματα των αιωνόβιων δέντρων και των νερών, καταλήγοντας στην καρδιά του φυσικού πάρκου.

pavliani.info

info: Η Παύλιανη έχει ενταχθεί στο Habitat Agenda, ένα πιλοτικό πρόγραμμα που αφορά στη βιώσιμη ανάπτυξη των παραδοσιακών χωριών και στην εκτέλεση πρότυπων έργων ανάπλασης για την αναβάθμισή τους.

Το αισθητικό δάσος της Παύλιανης και το πάρκο αναψυχής

Tο Πάρκο Αναψυχής του χωριού βρίσκεται ανάμεσα στην Άνω και Κάτω Παύλιανη, είναι ανοικτό όλη την ημέρα, και σας περιμένει να το επισκεφθείτε. 

Η περιήγηση αρχίζει με το Μουσείο Υδροκίνησης, ένα πέτρινο κτιριακό συγκρότημα, το οποίο στεγάζει το Νεροπρίονο, το Νερόμυλο, το Μαντάνι και τη Νεροτριβή και συνεχίζει ακολουθώντας τους μαιάνδρους που σχηματίζει η κοίτη του Ασωπού ποταμού, κάτω από τον πυκνό ίσκιο που ρίχνουν τα πλατάνια, τα σφενδάμια, οι καρυδιές και οι καστανιές.

Ύστερα από είκοσι λεπτά πεζοπορίας υπάρχει πινακίδα που υποδεικνύει τη θέση της σπηλιάς Καμάρα.

Στην επόμενη στροφή του μονοπατιού βρίσκεται η καρδιά του επιβλητικού ελατοδάσους, όπου έχει διαμορφωθεί το ψυχαγωγικό πάρκο με δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους.

Εκεί βρίσκονται αιώρες, ένα γήπεδο για river volley στρωμένο με ροκανίδι και ξύλινες κερκίδες, πάγκοι για πικ-νικ και κτιστή ψησταριά.

Από τις πιο ξεχωριστές και πρωτότυπες εμπειρίες είναι το πέρασμα με χειροκίνητο τελεφερίκ πάνω από τον ποταμό.

info: Το χωριό είναι ζωγραφισμένο από τη δασκάλα και τα παιδιά του σχολείου κάτι το οποίο το καθιστά μοναδικό σε όλη τη χώρα.

Tip: ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΟΙΤΗΣ – ΠΑΥΛΙΑΝΗ

Tο Kαταφύγιο-Οίτη βρίσκεται σε ένα καταπράσινο διάσελο σε υψόμετρο 1.240 μέτρων, μόλις 50 χιλιόμετρα από την Λαμία και 200 από την Αθήνα. Από το 2007, καθημερινά από το πρωί , προσφέρει στους φίλους και τους επισκέπτες αξέχαστες στιγμές χαλάρωσης και απόλαυσης στο ζεστό σαλόνι, αλλά και δράσης και περιπέτειας στη φύση και τα παρθένα δάση της περιοχής.

Εδώ μικρά και …μεγάλα παιδιά θα δοκιμάσουν τις ικανότητές τους στο νέο Πάρκο Περιπέτειας (14 ετών και πάνω) και στο Πάρκο Περιπέτειας junior (για παιδιά ως 14 ετών ). Όμως, και οι φίλοι της περιπέτειας δε θα μείνουν με παράπονο αφού υπάρχουν δραστηριότητες για κάθε εποχή στο Καταφύγιο.

Ποδήλατο βουνού και πεζοπορία με ποικιλία στο επίπεδο δυσκολίας (με ή και χωρίς συνοδό). Σπορ και διασκέδαση στο χιόνι, με ελεύθερο ski και snowboard, έλκηθρα και βόλτες με snowmobile και Cat ski (επιβατηγά ερπυστριοφόρα οχήματα χιονιού) στα χιονισμένα οροπέδια της Οίτης.

πηγή:pavliani.info

Αφήστε τα σχόλιά σας, Ελάτε να γνωριστούμε!