δείτε το παιχνίδι του παιδιού σας με άλλη ματιά

pixabay

Ένα παιδί πέρνα από διαφορετικά Στάδια Παιχνιδιού όσο αναπτύσσεται.

Το κάθε στάδιο είναι πολύτιμο, καθώς μέσα από τους διαφορετικούς τρόπους παιχνιδιού το παιδί αναπτύσσει διαφορετικές δεξιότητες.

Τα ατομικά στάδια χτίζουν τις λειτουργικές δεξιότητες, το συντονισμό, την κινητικότητα, τις αισθήσεις, την παρατήρηση, την αφομοίωση, την ανακάλυψη του εαυτού και του κόσμου. Στα στάδια “σύνπαιξης” αναπτύσσονται οι κοινωνικές δεξιότητες, η επικοινωνία, η ενσυναίσθηση, η φαντασία, ο λόγος.

Το πότε ένα παιδί θα μεταβεί στο επόμενο στάδιο, πχ θα συνπαίξει αντί να παίζει μόνο του, έχει να κάνει με την ασφάλεια που νιώθει να κάνει το βήμα αυτό και για κάθε παιδί είναι άλλο το ηλικιακά στάδιο που αυτό θα επιτευχθεί. Κι αυτό, επίσης, έχει να κάνει με την προσωπικότητά του και την ιδιοσυγκρασία του, πχ εξωστρέφεια – εσωστρέφεια.

Σας προσκαλώ να δείτε το παιχνίδι του παιδιού σας με άλλη ματιά.

Αυτήν της Ασφάλειας.

Πως;

Περάστε χρόνο παίζοντας με το παιδί σας, χωρίς απώτερο στόχο να το διδάξετε και χωρίς αναστολές να γίνετε ξανά παιδί! Απλά απολαύστε το και ακολουθήστε τοΔείξτε του έτσι αποδοχή, πως το εμπιστεύεστε να σας οδηγήσει, πως το καμαρώνετε, πως το απολαμβάνετε.

Ποιότητες που είναι ουσιαστικές για το Χτίσιμο ενός Ασφαλούς Δεσμού.

Επιτρέψτε του να νιώσει ο αρχηγός, ο οδηγός του παιχνιδιού και να χτίσει έτσι την αυτοπεποίθησή του.

Προσκαλέστε το παιδί σας να παίξετε. Έτσι του δείχνετε πως το απολαμβάνετε. Κι ανταποκριθείτε το κάλεσμά του να το συντροφεύσετε στο παιχνίδι του. Προσφέρετε του την ασφάλεια και την συντροφικότητα που έχει ανάγκη.

Κι αν το παιδί σας βιώνει μια δύσκολη γι’ αυτό περίοδο, πχ μετακόμιση, νέο σχολικό περιβάλλον, καινούριο αδελφάκι, κλπ, υποστηρίξτε το και γίνετε γι αυτό ένα ζεστό καταφύγιο, προσκαλώντας το να παίξετε παρέα ή απλά συντροφεύοντάς το σιωπηλά στο παιχνίδι του. Αφήστε το να εξερευνήσει και να χτίσει την εμπιστοσύνη στον εαυτό του. Μόλις νιώσει Ασφαλές, γνωρίζοντας πως θα είστε εκεί να το υποστηρίξετε ότι κι αν γίνει, θα μπορέσει με θάρρος να περάσει στο επόμενο στάδιο της συνύπαρξης.

πηγή:projectparenting.gr

Αφήστε τα σχόλιά σας, Ελάτε να γνωριστούμε!