«Μαμά, υπάρχει ο Άγιος Βασίλης;»

πηγή:pixabay

Κι επειδή η ηλικία που θα κάνουν την ερώτηση παίζει καθοριστικό ρόλο στην απάντηση που θα δώσετε,

να τι απαντάμε ανά περίπτωση:


Έως 5 ετών: Ο Άγιος Βασίλης είναι τόσο αληθινός, που σχεδόν πιστεύουμε και εμείς στην ύπαρξή του! Άρα γλιτώνετε την ερώτηση τουλάχιστον μέχρι του χρόνου…


6-7 ετών: Προσπαθούμε να κρατήσουμε ζωντανή τη μαγεία και διαχωρίζουμε τον Άγιο Βασίλη που έρχεται την Παραμονή από αυτούς που βλέπουμε στις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις.


8-9 ετών: Μάλλον κάτι έχουν καταλάβει. Κάποια παιδιά θέλουν να μάθουν την αλήθεια, ενώ κάποια άλλα δεν είναι ακόμα «έτοιμα», καθώς αυτή είναι μια μεταβατική ηλικία. Απαντήστε τους με την ερώτηση «γιατί με ρωτάς;» και ανάλογα με την απάντησή τους θα καταλάβετε προς ποια κατεύθυνση να κινηθείτε.


10-11 ετών: Πιθανόν να μην πιστεύουν πια και αυτό είναι αναπτυξιακά αναμενόμενο. Ηλικιακά έχουν πια καλή αίσθηση του τι είναι πραγματικό και τι φανταστικό. Και πάλι όμως, υπάρχουν παιδιά που κρατάνε την παιδικότητά τους παραπάνω και αυτό το σεβόμαστε!

Όλοι μας έχουμε γράψει γράμμα στον Άγιο Βασίλη, του έχουμε αφήσει γάλα και κουλουράκια στο τζάκι, έχουμε αποκοιμηθεί στο παράθυρο περιμένοντας να τον δούμε, ανοίξαμε με απίστευτο ενθουσιασμό τα δώρα που μας έφερε και έτσι ξέρουμε πως θα συμβολίζει για πάντα ένα αγνό, μαγικό κομμάτι της παιδικότητάς μας
και αυτής των παιδιών μας.

Αφήστε τον, λοιπόν, υπαρκτό στη ζωή τους για όσο πιο πολύ μπορείτε. Και όταν πια έρθει η ώρα να πείτε την αλήθεια, δείξτε στα παιδιά σας τον τρόπο να γίνουν εκείνα «Άγιος Βασίλης», προσφέροντας «τη μαγεία» και σε άλλα παιδιά που έχουν ανάγκη!

πηγή:pixabay

πηγή:boombag.gr

Αλεξία Βερνίκου

Αφήστε τα σχόλιά σας, Ελάτε να γνωριστούμε!