ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΖΕΥΓΟΥΣ – EFT

therapaizein

Η Συγκινησιακά Εστιασμένη Θεραπεία – EFT – (Εmotionally Focused Therapy) είναι μια συγκινησιακά εστιασμένη προσέγγιση στην θεραπεία του ζεύγους. Είναι δηλαδή ένα μοντέλο θεραπείας που εστιάζει στα συναισθήματα ως μοχλό για την επικοινωνία και την ανάπτυξη της σχέσης των εμπλεκόμενων ατόμων.

Η EFT δημιουργεί έναν ασφαλές χώρο ώστε το ζευγάρι να μπορέσει να βρει την άκρη του αρνητικού κύκλου και να αρχίσει να χτίζει ένα νέο μοτίβο που θα το κάνει να μπορέσει να κλείσει τον κύκλο. Η προσέγγιση EFT προτρέπει τα ζευγάρια να αποκαλύπτουν ο ένας στον άλλο τις επιθυμίες τους για ασφάλεια και εγγύτητα και τους φόβους τους όταν νιώθουν ευάλωτοι.

Μέσα στη θεραπευτική διαδικασία το ζευγάρι περνά από τα εξής 5 στάδια:

(1) Καθορισμός του πού ακριβώς βρίσκονται μέσα στον αρνητικό κύκλο.
(2) Μείωση της σύγκρουσης ώστε να μπορέσει να υπάρξει χώρος για επανα-σύνδεση.
(3) Κατανόηση των βαθύτερων συναισθημάτων και του βαθμού επιρροής αυτών στη σχέση.
(4) Δημιουργία μίας αλλαγής που απαλύνει και προκαλεί ξανά το δέσιμο.
(5) Στερέωση των νέων δεδομένων της σχέσης.

Η θεραπεία ζεύγους EFT έχει ως στόχο να μειώσει το στρες στις σχέσεις αγάπης του ζευγαριού και να δημιουργήσει έναν περισσότερο ασφαλές συναισθηματικό δεσμό μεταξύ των ατόμων. Βέβαια, στη σχέση αναπτύσσεται ευχαρίστηση από την επαφή και την αίσθηση εμπιστοσύνης.

Η θεραπεία ζεύγους, χρειάζεται τη συμμετοχή και των δύο για να λειτουργήσει. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να υπάρχει και από τα δυο εμπλεκόμενα μέλη, η επιθυμία και η κινητοποίηση να ζητήσουν βοήθεια για τη σχέση τους.

“Για το ζευγάρι η ασφαλής σύνδεση προσφέρει ένα «λιμάνι» όπου ο καθένας μπορεί να καταφύγει για παρηγοριά από τις δυσκολίες της ζωής – ένα απάγκιο αποδοχής και αγάπης. Συγχρόνως αποτελεί ένα ορμητήριο, από όπου εξορμούν οι σύντροφοι για τον έξω κόσμο επιδιώκοντας τους προσωπικούς τους στόχους. Όσο πιο συνδεδεμένος νιώθει κανείς με τον σύντροφο του, τόσο πιο ξεχωριστός και αυτόνομος μπορεί να είναι. Επιπλέον, η αίσθηση της βιωμένης ασφάλειας σε μια υγιή σχέση συνδέεται με την καλύτερη συναισθηματική αυτορρύθμιση: οι σύντροφοι εκφράζουν λιγότερη αντιδραστικότητα και αμυντικότητα και είναι περισσότερο υποστηρικτικοί ο ένας στον άλλον”.

The greatest gift one lover has to give another, is emotionally attuned attention and timely responsiveness.

(Dr. Sue Johnson)

Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο διαβάστε επίσης

“Στρες και παιδί: συμβουλές για γονείς”

πηγή:eft.net

Αφήστε τα σχόλιά σας, Ελάτε να γνωριστούμε!