Έθιμο…Μάσκα…

google

Οι Απόκριες είναι η μοναδική μας ευκαιρία μέσα στο χρόνο να βγάλουμε προς τα έξω τον πραγματικό μας εαυτό, κάτι που πρέπει να διδάξουμε από νωρίς στα παιδιά μας, για αυτό θα πρέπει να προσέξουμε καλά τι μάσκα θα διαλέξουμε τόσο εμείς όσο και εκείνα.

Δεν υπάρχει λαός που για διαφορετικούς έστω λόγους και σε διαφορετικές περιόδους του έτους να μην έχει το έθιμο της μασκαράτας.

Οι ειδικοί ανάγουν την εμφάνιση της μάσκας στην εποχή που πάτησε στη γη το πόδι του ο άνθρωπος και τη θεωρούν ως ένα από τα πιο σημαντικά έργα τέχνης που έχουν δημιουργηθεί, ως ένα πνευματικό προϊόν του ανώτερου εξελικτικά όντος.

google

Ως μέσο μεταμφίεσης πρωτοχρησιμοποιήθηκε στην Ιταλία. Τον 16ο αιώνα δε νοείτο κάποια κυρία της αριστοκρατίας να μη φορά μάσκα όταν μεταμφιεζόταν της Απόκριες. Είναι πασίγνωστοι οι περίφημοι μασκοφόροι της Ρώμης, της Φλωρεντίας και της Βενετίας.

Σήμερα δεν νοείται καρναβάλι χωρίς μάσκα, η οποία τείνει να εξελιχθεί σε ένα ανελέητο διαγωνισμό δημιουργίας εξαιρετικής τέχνης και αισθητικής. Μεταξωτές στη Βενετία, πορσελάνες, ζωγραφισμένες στο χέρι στη Νίκαια της Γαλλίας, εντυπωσιακές με φτερά στο Ρίο.

Στην Ελλάδα το προσωπείο κατά καιρούς είχε πολλές και διαφορετικές χρήσεις. Σήμερα ως αξεσουάρ απεικονίζει κλασικούς ήρωες των παιδικών παραμυθιών, συνοδεύει τις στολές μας ή σατιρίζει πολιτικά πρόσωπα.

Η μάσκα, λοιπόν δε γνωρίζει, σύνορα και κάθε λαός της δίνει τη δική του ερμηνεία και τη χρησιμοποιεί σύμφωνα με τις παραδόσεις του.

Βρες και εσύ πρότυπα μάσκας στην ενότητα freebies και απόλαυσε αυτές τις μέρες…

google

πηγή:limassolmunicipal.com

Αφήστε τα σχόλιά σας, Ελάτε να γνωριστούμε!