Συνέντευξη από μια φυσικόμαθηματικό

woman illustrating albert einstein formula

Δε θα είμαι και τόσο αντικειμενική καθώς, η συνεντευξιαζόμενη παιδική μου φίλη, κουμπάρα, αδερφή, που προετοιμάζει κάθε καλοκαίρι τις κόρες μου για την επόμενη σχολική χρονιά αποτελεί οικογένεια για μένα.

Ζήτησα, λοιπόν, από τη κουμπάρα μου να απαντήσει κάποιες απορίες/ερωτήσεις που έχω, ως μανούλα, και μπορεί λόγω της ειδικότητάς της να μου εξηγήσει απλά και κατανοητά.

Ξεκινάμε λοιπόν…


Πόσο γρήγορα καταλαβαίνεις ότι ένας μαθητής/μαθήτρια έχει μαθηματική σκέψη;

Τα μαθηματικά είναι το μέσο που συμβάλλει στην εξέλιξη σχεδόν όλων των υπόλοιπων επιστημών. Η αξία της μαθηματικής σκέψης δεν περιορίζεται αλλά είναι εμφανής στις περισσότερες πτυχές του πολιτισμού! Έχοντας καλή μαθηματική σκέψη, ένα παιδί είναι σε θέση να αντιλαμβάνεται πως λειτουργούν τα διάφορα φαινόμενα γύρω του (όπως ένα ρολόι  , ένα παιχνίδι). Έτσι σχετικά γρήγορα ο δάσκαλος καταλαβαίνει ότι πρόκειται για ένα παιδί με ιδιαίτερη έφεση στα μαθηματικά!

Τι εννοούμε όταν αποκαλούμε “μαθηματική ιδιοφυΐα” ένα παιδί;

Ο όρος ‘’μαθηματική ιδιοφυΐα ‘’ είναι ένα χαρακτηριστικό  που μπορεί να αποδοθεί σε παιδιά κυρίως μικρής ηλικίας (νήπιο , δημοτικό) τα οποία αν και δεν έχουν ακόμα διδαχθεί σύνθετες μαθηματικές πράξεις, κάνουν δύσκολους συλλογισμούς, είναι εξαιρετικά ευφυή και γρήγορα στο να διαχειρίζονται και να επεξεργάζονται πληροφορίες. Ακόμα δείχνουν μια μεγάλη ικανότητα στο να αντιλαμβάνονται το χώρο και τις διαστάσεις. Συνήθως αποτελούν το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Ποια τάξη του δημοτικού θεωρείς πιο δύσκολη γνωστικά;

Όλες οι τάξεις του δημοτικού έχουν τη δική τους βαρύτητα στο μάθημα της αριθμητικής – μαθηματικών, καθώς τα παιδιά καλούνται να μετατοπίσουν τη σκέψη τους σε διάφορα επίπεδα. Ωστόσο, θεωρώ, ότι η Ε΄ Δημοτικού είναι εκείνη με τις περισσότερες απαιτήσεις γιατί οι μαθητές εισάγονται για πρώτη φορά στις βασικές έννοιες των μαθηματικών, φεύγοντας από τη λογική της αριθμητικής.

Ένας μαθητής πολύ καλός στα μαθηματικά θα είναι πολύ καλός και στα υπόλοιπα μαθήματα;

Συχνά ένας καλός μαθητής είναι επιμελής και ανταποκρίνεται άψογα στις ανάγκες του σχολείου του. Όμως δε σημαίνει πάντα ότι ένας πολύ καλός μαθητής στα μαθηματικά θα είναι a priori άριστος και στα υπόλοιπα μαθήματα. Μπορεί κάποιο μάθημα να του τραβά την προσοχή περισσότερο από τα υπόλοιπα, να του είναι πιο εύκολο στην κατανόηση και έτσι να δίνει μεγαλύτερη προσοχή σε αυτό!

Ποια τάξη του γυμνασίου και λυκείου θεωρείς πιο δύσκολες γνωστικά;

Το γυμνάσιο και το λύκειο πολλές φορές είναι ένα «σοκ» για τους μαθητές αφού πρόκειται για μία τελείως διαφορετική προσέγγιση στη γνώση και την επιστημονικότητα. Από την «παιδική φάση» του δημοτικού, περνούν σε πιο δύσκολα μονοπάτια γιατί καλούνται να χρησιμοποιήσουν περισσότερο την κριτική σκέψη, ξεφεύγοντας από τα στενά πλαίσια του « μαθαίνω το μάθημα» που πολλές φορές παρατηρούμε στο δημοτικό.

Για το Γυμνάσιο θεωρώ ότι η Γ Γυμνασίου είναι πολύ σημαντική και ουσιαστική τάξη.

Το Λύκειο αποτελεί μια ξεχωριστή κατηγορία αφού τα παιδιά στη Β και Γ  Λυκείου , απασχολούνται κυρίως στην προετοιμασία για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ωστόσο η Α ΄Λυκείου είναι μία αρκετά απαιτητική τάξη!

Πως καταλαβαίνουμε ως γονείς ότι το παιδί μας έχει έφεση στα μαθηματικά;

Τα χαρακτηριστικά που πρέπει σίγουρα να προσέξουν οι γονείς σχετικά με την ξεχωριστή ικανότητα των παιδιών τους στα μαθηματικά είναι πέντε.

Περιέργεια, Πρωτοβουλία, Φαντασία, Πρωτοτυπία, Δημιουργικότητα.

Ένα παιδί που χρησιμοποιεί την κρίση του από μικρή ηλικία, λύνει προβλήματα, εφευρίσκει ιστορίες και παιχνίδια είναι σίγουρα ένα παιδί που έχει έφεση στα μαθηματικά!!

Πως καταλαβαίνεις ως καθηγήτρια πως ένας μαθητής έχει έφεση στα μαθηματικά;

Τα παραπάνω χαρακτηριστικά δρουν αντίστοιχα και για το δάσκαλο στο επίπεδο της διδασκαλίας στην τάξη και της ομαδοσυνεργατικής μεθόδου. Η αφαιρετική σκέψη, η συγκέντρωση, η ανάγκη συζήτησης για πράγματα που τους γοητεύουν, η ευκολία στο χειρισμό Η/Υ, ακόμα και το να αναρωτιούνται για το νόημα της ζωής αποτελούν σημάδια έφεσης στον μαγικό κόσμο των μαθηματικών

Υπάρχουν κάποια συνήθη λάθη που κάνουμε ως γονείς σχετικά με το μάθημα των μαθηματικών;

Αρχικά, να τονίσω ότι το έργο του γονέα – δασκάλου είναι εξαιρετικά δύσκολο γιατί ο ρόλος της μαμάς είναι συγκεκριμένος και δεν πρέπει να συγχέεται με αυτόν του δασκάλου – καθηγητή. Το παιδί έμφυτα ξεχωρίζει τους ρόλους αυτούς και πολλές φορές αντιδρά όταν διαταράσσονται. Με την παρέμβαση του γονέα, ο εκπαιδευτικός συχνά ακυρώνεται στα μάτια του παιδιού και εκείνο δεν μπορεί εύκολα να ξεχωρίσει τι πρέπει να διαβάσει και τί όχι. Συγκεκριμένα στο μάθημα των μαθηματικών, οι γονείς επιβάλλουν το δικό τους τρόπο  επίλυσης, ο οποίος αρκετές φορές είναι «παλιακός» και αντίθετος με τον σημερινό τρόπο διδασκαλίας. Βιάζονται να απαντήσουν τα παιδιά και τα πιέζουν για κάτι παραπάνω ξεχνώντας ότι πρόκειται για μικρούς επιστήμονες που χρειάζονται το χρόνο τους!!

Τέλος αρκετοί γονείς «προχωρούν» τα παιδιά και στο παρακάτω μάθημα υποκαθιστώντας το δάσκαλο με λανθασμένο τρόπο.

Αυτό που πρέπει ,κατά τη γνώμη μου ,να καταλάβουν οι γονείς είναι ότι πρέπει να εμπιστευτούν τους εκπαιδευτικούς και μαζί με εκείνους τα ίδια τα παιδιά τους!!Έτσι όλα θα πάνε καλά!!

Συνέντευξη από μια φυσικόμαθηματικό 

One thought on “Συνέντευξη από μια φυσικόμαθηματικό

  1. Αγγελική Κ.

    Καλημέρα, συμφωνώ απόλυτα με την Μαθηματικό (κουμπάρα σου). Τέτοιους εκπαιδευτικούς χρειαζόμαστε για την μόρφωση των παιδιών μας.
    Η μόρφωση και η εκπαίδευση των παιδιών θα πρέπει να είναι ευθύνη των εκπαιδευτικών, και η διαπαιδαγωγηση αποκλειστικά ευθύνη των γονέων.

Αφήστε τα σχόλιά σας, Ελάτε να γνωριστούμε!