Η παιδαγωγική προσέγγιση του Reggio Emilia

google

Το πρόγραμμα προσχολικής εκπαίδευσης του Reggio Emilia, στην Ιταλία, προέρχεται από την ιταλική πόλη Reggio Emilia, εκεί όπου ο δάσκαλος Loris Malaguzzi, ένας διανοούμενος Ιταλός παιδαγωγός, ο οποίος θεωρείται ο εμπνευστής και υλοποιητής της προσέγγισης του Reggio Emilia, δημιούργησε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα βασισμένο στα ενδιαφέροντα των παιδιών.

Το πρόγραμμα Reggio Emilia έχει αναγνωριστεί και ανακηρυχθεί ως ένα από τα καλύτερα συστήματα προσχολικής εκπαίδευσης στον κόσμο.

Πάμε να μάθουμε το γιατί:

Οι βασικές ιδέες της παιδαγωγικής του Reggio Emilia δίνουν έμφαση στην μοναδικότητα του ατόμου, την ιδέα της αυτενέργειας, την αντίληψη και αντιμετώπιση του παιδιού ως ένα ενιαίο Όλον, την έννοια της δημιουργικότητας όπως και την αναγνώριση της σπουδαιότητας του περιβάλλοντος στην ανάπτυξη.

Σύμφωνα με την παιδαγωγική προσέγγιση του Reggio Emilia τα παιδιά έχουν 100 γλώσσες για να εκφραστούν. Η προσέγγιση Reggio Emilia δίνει έμφαση στην πρακτική μάθηση που επιτρέπει στο παιδί να χρησιμοποιεί όλες τις αισθήσεις του και όλες τις γλώσσες του για να μάθει. Έτσι, τα παιδιά χρησιμοποιούν πολλούς και διαφορετικούς τρόπους για να εκφράσουν τις σκέψεις και τη δημιουργικότητά τους.

Τα βασικά χαρακτηριστικά της προσέγγισης Reggio Emilia είναι:

1.η δημοκρατική εκπαίδευση
2. οι εκατό τρόποι έκφρασης των παιδιών
3. τα παιδιά αποτελούν το επίκεντρο ενδιαφέροντος και ρυθμίζουν τη μαθησιακή διαδικασία
4.τα πρότζεκτ και ο σχεδιασμός νέων προκλήσεων
5. η παιδαγωγική τεκμηρίωση / documentation
6. η μάθηση ως ομαδική διαδικασία
7. το ενδιαφέρον και η συμμετοχή των γονέων στις δραστηριότητες
8. ο ενθαρρυντικός ρόλος του δασκάλου
9. το περιβάλλον ως “τρίτος δάσκαλος”
10. ο δάσκαλος εικαστικών “atelierista” και τα “atelier”

Κάθε μαθητής, δάσκαλος, γονέας είναι διαφορετικός.

Ακόμη και σχολεία που είναι εμπνευσμένα από το Reggio δε μπορεί να είναι ίδια, καθώς οι ανάγκες και τα  ενδιαφέροντα των παιδιών σε κάθε κοινότητα είναι διαφορετικά.

Γονείς – Δάσκαλοι-Περιβάλλοντας χώρος: Ποιος είναι ο ρόλος τους στο πρόγραμμα Reggio Emilia:

Ο ρόλος του γονιού
 

Ο ρόλος του είναι να παρατηρεί τα παιδιά του, να ακούει τις απορίες τους και τις ιστορίες τους, να ανακαλύπτει αυτά που τους ενδιαφέρουν και να τους δίνει ευκαιρίες να εξερευνήσουν περαιτέρω αυτά τα ενδιαφέροντα. 

Ο ρόλος του δασκάλου

Δεν είναι ο παντογνώστης παρατηρητής, αλλά ο «συμμαθητής» τους. Τα παιδιά είναι ικανά να κατασκευάσουν τη δική τους μάθηση και να αναζητούν τη γνώση μέσω των δικών τους ερευνών και τον θέλουν μαζί τους. 
 

Ο ρόλος του περιβάλλοντος

Το περιβάλλον θεωρείται ο «τρίτος δάσκαλος» και εμπνέει τα παιδιά. Ένα περιβάλλον γεμάτο φυσικό φως και τάξη. Οι ανοιχτοί χώροι είναι απαλλαγμένοι από ακαταστασία, όπου κάθε υλικό εξετάζεται για το σκοπό του. Ο χώρος ενθαρρύνει τη συνεργασία, την επικοινωνία και την εξερεύνηση και παρέχει αυθεντικά υλικά και εργαλεία. 

Ο Malaguzzi είδε τα παιδιά ως οντότητες με βαθιές ρίζες στην κουλτούρα, την κοινωνία και τις οικογενειακές αξίες του λαού που τα περιβάλλει. Αυτή η θετική εικόνα των παιδιών ήταν θεμελιώδης για την παιδαγωγική του.

.

Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο διαβάστε επίσης

Οι 100 γλώσσες των παιδιών

πηγή:schooling.gr

Αφήστε τα σχόλιά σας, Ελάτε να γνωριστούμε!