
Η εκμάθηση κολύμβησης είναι ζωτικής σημασίας, όχι μόνο, γιατί αποτρέπει την ολίσθηση του σύγχρονου καθιστικού μας τρόπου ζωής, ενισχύει τις δεξιότητες αναπνοής, τον συντονισμό, τη δύναμη και την ευελιξία, είναι ένας φανταστικός τρόπος για τα παιδιά να κάνουν νέους φίλους, αλλά κυρίως, για την ασφάλειά τους καθώς θα μπορούσε να σώσει τη ζωή τους κάποια μέρα αποτρέποντας ένα ατύχημα πνιγμού.
Φυσικά, το να αφήσουμε την εκμάθηση της συγκεκριμένης δραστηριότητας στους επαγγελματίες είναι ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλίσετε ότι το παιδί μας μαθαίνει να κολυμπάει σωστά και με ασφάλεια καθώς η κυριαρχία στα νερά των μικρών μας δεν είναι σημαντική μόνο για διασκέδαση.
@konstantinoskalaras σε ευχαριστούμε πολύ για τις παρακάτω διευκρινήσεις:
1) Ιδανικά προτιμάμε ανοικτή ή κλειστή πισίνα και γιατί;
Ανοιχτή πισίνα πρώτον γιατί βοηθάει τα παιδιά να αποκτήσουν περισσότερα αντισώματα και να είναι πιο ανθεκτικά στο κρύο και δεύτερον στη κλειστή πισίνα δεν εξατμίζεται καλά το χλώριο οπότε δημιουργεί στα παιδιά βήχα και πιθανόν άσθμα.
2) Με χλώριο ή όζον; Τι ισχύει τελικά;
Το χλώριο σκοτώνει περισσότερα μικρόβια από ότι το όζον. Επιπλέον, η τεχνολογία του χλωρίου που χρησιμοποιείται στις πισίνες έχει αλλάξει και δεν είναι τόσο επιβλαβές στον οργανισμό. Έχουν μειωθεί οι δερματίτιδες και οι αλλεργίες.
3) Το κολύμπι σε ποιες παθήσεις βοηθάει τα παιδιά;
Όλα τα παιδιά μπορούν να βοηθηθούν από το κολύμπι. Συγκεκριμένα, βοηθάει στο κυκλοφοριακό σύστημα, σε μυοσκελετικά προβλήματα και σε αρθριτικά. Είναι ένα άθλημα που δεν υπάρχουν τόσοι κραδασμοί και έτσι το συνιστούν οι περισσότεροι γιατροί.
4) Πως καταλαβαίνεις ότι ένα παιδί έχει ταλέντο στο κολύμπι;
Τα πρώτα δείγματα που μπορεί να δείξει ένα παιδί σε μικρή ηλικία είναι η στάση του σώματος που έχει στο νερό δηλαδή η πλευστότητά του και πως ανταποκρίνεται στις διάφορες ασκήσεις. Για να πούμε ότι ένα παιδί έχει ταλέντο στο κολύμπι πρέπει να πληροί και άλλες προδιαγραφές όπως διαμόρφωση χαρακτήρα, σωματοδομή, αντίληψη στο νερό και στον τρόπο της προπόνησης. Άρα ξεκάθαρη εικόνα έχουμε μετά τα 10-12 έτη.
5) Από ποια ηλικία κατεβαίνουν σε αγώνες τα παιδιά και πως λαμβάνουν μέρος στις κατηγορίες;
- 9-12 προαγωνιστικά,
- 13 + αγωνιστική κατηγορία.
Στην αγωνιστική κατηγορία αγωνίζονται σε ηλικιακές κατηγορίες και πλέον έχουν μπει και τα όρια που έχει θέσει η ομοσπονδία (χρόνοι σε κάθε αγώνισμα). Με την επίτευξη των ορίων μπορούν να αγωνιστούν και σε μεγαλύτερη ηλικιακή κατηγορία.
6) Υπάρχει κάποιος κίνδυνος που δε καταλαβαίνουν οι γονείς;
Το κολύμπι μόνο καλό μπορεί να κάνει δεν μπορεί να προκαλέσει εύκολα τραυματισμούς. Ο μόνος κίνδυνος που υπάρχει, όχι μόνο στο κολύμπι, αλλά σε όλα τα αθλήματα είναι να παρασυρθούν οι γονείς και τα παιδιά σε επίπεδο πρωταθλητισμού και να χρησιμοποιήσουν συμπληρώματα ή ουσίες που μπορούν να δημιουργήσουν πρόβλημα.
7) Δώσε μια συμβουλή στους γονείς
Να στείλουν τα παιδιά στο κολύμπι γιατί είναι άθλημα το οποίο γυμνάζει όλο το σώμα και ακόμα και τα παιδιά τους να μην είναι ταλέντα να έχουν διακριτική παρουσία στο έργο προπονητών και αθλητών.
8) Δώσε μια συμβουλή στα παιδιά
Να εντάξουν τον αθλητισμό στη ζωή τους, να βάζουν στόχους και ακόμα και να μην επιτευχθούν να μην απογοητεύονται.
