Vamvakou Revival 

Η Βαμβακού είναι ένα χωριό με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά και μακρά ιστορία, κρυμμένο μέσα στο δάσος, περικυκλωμένο από έλατα, καρυδιές και καστανιές, παίρνει και πάλι ζωή, με την ελπίδα να γίνει παράδειγμα για παρόμοια ελπιδοφόρα εγχειρήματα ανάπτυξης και ενίσχυσης της υπαίθρου.

Το όνομα Βαμβακού (Pampakon) προέρχεται από την μεσαιωνική ελληνική λέξη για το βαμβάκι (βάμβαξ).

Η Βαμβακού Λακωνίας χτίστηκε στα μέσα του 15ου αιώνα. Το χωριό είναι χτισμένο σε υψόμετρο 903 μέτρων, στις πλαγιές του Πάρνωνα. Απέχει 36 χλμ από την Σπάρτη και 210 χλμ από την Αθήνα. Γνωστά χωριά της περιοχής είναι οι Καρυές και η Βαρβίτσα.

Μπορεί, όμως, ένα ορεινό χωριό να ξαναζωντανέψει; Να γεμίσει με επισκέπτες, μόνιμους κατοίκους και πρότυπες επιχειρήσεις, χωρίς να αλλοιωθεί ο παραδοσιακός χαρακτήρας του;

Το στοίχημα αυτό προσπαθεί να κερδίσει μια ομάδα νέων με καταγωγή και ισχυρούς δεσμούς με το χωριό αποφάσισε να του δώσει και πάλι ζωή, δημιουργώντας τον οργανισμό Vamvakou Revival, που έχει αναλάβει την υλοποίηση της πρωτοβουλίας Αναβίωσης Βαμβακούς, έχοντας την ηθική και οικονομική υποστήριξη από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Τα πρώτα σημάδια της αναβίωσης είναι πλέον ορατά.

Νέοι κάτοικοι έχουν ήδη επιστρέψει στο χωριό, ενώ παράλληλα η πρώτη φάση υλοποίησης του πλάνου της αναζωογόνησης που βασίζεται στην προσέλκυση επισκεπτών και την ανάδειξη του τόπου ως προορισμού έχει ολοκληρωθεί με τη δημιουργία του νέου ξενώνα.

O ξενώνας Ρούγα της Βαμβακούς συμπληρώνει την εμπειρία των επισκεπτών του χωριού και συμβάλει στην ανάδειξη του ως ενός ειδυλλιακού εναλλακτικού προορισμού στην Πελοπόννησο, αλλά και την Ελλάδα.

«Η Ρούγα της Βαμβακούς – Ruga of Vamvakou Homes».

Πλησίον της πλατείας ρολογιού, μια ακόμη γειτονιά του χωριού αναβιώνει και τρεις παλιές παραδοσιακές οικίες μετατράπηκαν πρόσφατα σε έναν νέο ξενώνα.

Κάθε δωμάτιο κι από ένα γυναικείο όνομα μιας Βαμβακίτισσας, βγαλμένο από το παρελθόν!

Η Μαριγώ, η Βγένα, η Στάμω, η Τσεβούλα, η Αννιώ και η Ποτούλα φοράνε τα καλά τους και σας προσκαλούν στον δικό τους χώρο, να γνωρίσετε την αυθεντική ελληνική φιλοξενία της υπαίθρου.

 

Δραστηριότητες για παιδιά

V.Lab

Vamvakou Technology Lab fully powered by SNF

Κάθε Σαββατοκύριακο λαμβάνουν χώρα αυτοτελή εργαστήρια, αλλά και μια σειρά από μαθήματα  για παιδιά και ενηλίκους. Δείτε το σχετικό πρόγραμμα εκδηλώσεων κάθε μήνα

To εστιατόριο – καφέ Βουρέικο μεταμορφώνεται και μας ταξιδεύει στη σάλα της γιαγιάς.

Ένα café που φτιάχτηκε με μεράκι, θέλοντας να θυμίζει σε όλους τη φιλοξενία, το ιδιαίτερο άρωμα και τη ζεστασιά ενός αρχοντικού σπιτικού. Απολαύστε, επίσης, τη βεράντα με θέα το καταπράσινο τοπίο.

Εστίαση στην ευρύτερη περιοχή

Μάθετε εδώ για όλες τις δραστηριότητες

Κάθε Σαββατοκύριακο στη Βαμβακού είναι διαφορετικό.

Καθημερινά, ανακάλυψε τις ομορφιές του τόπου, ζήσε την αυθεντική φιλοξενία και απόλαυσε κάθε στιγμή της ημέρας.

πηγή:rugaofvamvakou

Αφήστε τα σχόλιά σας, Ελάτε να γνωριστούμε!