Βιρτζίνια Σατίρ: η Μητέρα της Οικογενειακής Θεραπείας

Η Βιρτζίνια Σατίρ θεωρείται η Μητέρα της «οικογενειακής θεραπείας». Υπήρξε από τους κορυφαίους κλινικούς ψυχοθεραπευτές της οικογενειακής θεραπείας και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξή της.

Οραματιζόταν την “παγκόσμια αρμονία” και παρακινούσε τους συναδέλφους της να συνεργαστούν για να σχηματιστεί ένας παγκόσμιος ανθρώπινος χάρτης, χωρίς φυλετικά, πολιτικά ή άλλα σύνορα.

Η Σατίρ, ως θεραπεύτρια, υπήρξε μία καινοτόμος και αυτόνομη στοχάστρια και πίστευε ότι η θεωρία της, που βασιζόταν στην οικογενειακή θεραπεία, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για να κάνει τη ζωή πιο χρήσιμη, γόνιμη, πνευματική και υγιή.

Η Συμβολή της στην ψυχολογία

Θέτω στόχους για τον εαυτό μου


Μέσα από τη θεραπευτική της προσέγγιση προσπαθούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους να αποδεχτούν τη ζωή όπως είναι και να φτάσουν σε ένα επίπεδο ισορροπίας του μυαλού. Ενθάρρυνε τους πελάτες της να κάνουν διαλογισμό, να χρησιμοποιούν τεχνικές αναπνοής και να οραματίζονται θετικά αποτελέσματα. Επίσης, πρότεινε τεχνικές για την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης.

Θεωρούσε ότι ένα παροντικό πρόβλημα που παρουσίαζε το άτομο σπάνια ήταν το πραγματικό πρόβλημα και συχνά λειτουργούσε επιφανειακά για να κρύψει άλλα βαθύτερα ζητήματα. Καθώς θεωρούσε ότι τα προβλήματα ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζει κάποιος επεκτείνονται στην οικογένεια και συχνά προέρχονται από αυτήν.

Τόνιζε τη σημασία της προσέγγισης ολόκληρης της οικογένειας κατά τη διάρκεια της θεραπείας και όχι μόνο τη μεμονωμένη προσέγγιση του ατόμου που παρουσιάζει το πρόβλημα.

H Βιρτζίνια Σατίρ έλεγε: “Η οικογένεια είναι ένας μικρόκοσμος. Αλλάζω τις οικογένειες σημαίνει αλλάζω τον κόσμο”. Και έτσι έκανε.

Αφήστε τα σχόλιά σας, Ελάτε να γνωριστούμε!