Κάθε έργο των παιδιών είναι ένα μεγάλο και όχι μικρό έργο τέχνης

google

Ας συμφωνήσουμε όλοι μας ότι η τέχνη είναι μια μορφή εκπαίδευσης!

Δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο είδος τέχνης κατάλληλο για παιδιά. Δεν πρέπει να αναζητάτε «παιδιάστικα» θέματα ή έργα. Μπορείτε να τους δείξετε έργα τέχνης φτιαγμένα από ασυνήθιστα υλικά, ή αντικείμενα με τα οποία είναι εξοικειωμένα. Μην περιορίζεστε στους πίνακες και τα γλυπτά. Τα παιδιά δεν έχουν σχηματοποιημένη εντύπωση γύρω από το τι καθιστά ένα έργο τέχνης. Είναι ανοιχτά σε όλα. 

Μια πολύ καλή τακτική για να κεντρίσετε το ενδιαφέρον των παιδιών είναι να συνδυάσετε την οπτική εμπειρία με τη δημιουργική πράξη. Φέρνοντας τα παιδιά σε επαφή με το έργο ενός καλλιτέχνη και προσφέροντάς τους τα απαραίτητα σύνεργα ώστε να δημιουργήσουν στη συνέχεια το δικό τους έργο τέχνης, τους μεταφέρετε το μήνυμα ότι μπορούν και τα ίδια να γίνουν καλλιτέχνες.

Είναι πολύ σημαντικό να αντιμετωπίζουμε τα παιδιά ως καλλιτέχνες, δίνοντάς τους την ευκαιρία να διεκδικήσουν την κυριότητα του έργου τους και να το μοιραστούν με τους άλλους. 

Η τέχνη προωθεί την αυτοέκφραση. 

Μπορεί κάποια παιδιά να δυσκολεύονται στον προφορικό λόγο και να προτιμούν την καταγραφή των απόψεών τους. Δώστε τους χαρτί και μολύβια ώστε να σχεδιάσουν αυτό που θα ήθελαν να σας πουν. Ζητήστε τους να σας ζωγραφίσουν την άποψή τους για τον κόσμο.

 Το μολύβι μπορεί να γίνει ένα όπλο επικοινωνίας ανάμεσα στο παιδί και στον γονιό.

“Oι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν πάντοτε την Τέχνη, αλλά αυτό συμβαίνει γιατί τελικά κανένας δεν τους έμαθε τίποτα σχετικά με την ζωγραφική. Τους μαθαίνουν να γράφουν και να διαβάζουν, να ζωγραφίζουν ή να τραγουδούν, μα ποτέ κανείς δεν σκέφτηκε να τους μάθει να κοιτάζουν έναν πίνακα”

P.Picasso.

“Τα παιδιά χρειάζονται τέχνη και ιστορίες και ποιήματα και μουσική όσο χρειάζονται αγάπη και φαγητό και καθαρό αέρα και παιχνίδι. Αν δεν δώσεις σε ένα παιδί τροφή, η ζημιά γίνεται γρήγορα ορατή. Αν δεν αφήσεις ένα παιδί να έχει καθαρό αέρα και παιχνίδι, η ζημιά είναι επίσης ορατή, αλλά όχι τόσο γρήγορα. Αλλά αν δεν δώσεις σε ένα παιδί τέχνη και ιστορίες και ποιήματα και μουσική, η ζημιά δεν είναι τόσο εύκολα ορατή. Είναι εκεί όμως. Τα σώματα τους είναι αρκετά υγιή μπορούν να τρέξουν και να πηδήξουν και να κολυμπήσουν και να φάνε λαίμαργα και να κάνουν πολύ θόρυβο, όπως έκαναν πάντα τα παιδιά, αλλά κάτι λείπει”

Philip Pullman


Όλα τα παιδιά είναι καλλιτέχνες. Παντού και πάντα. Ο ρόλος της κοινωνίας και όσων «μεγαλώσαμε» είναι να φροντίσουμε να μη χάσουν αυτό που χρειάζεται, ούτως ώστε να μπορέσουν να παραμείνουν καλλιτέχνες. Ας μην ξεριζώνουμε τη δημιουργικότητα και την αθωότητα των παιδιών. Γιατί εκείνα «βλέπουν» καλύτερα από τους μεγάλους..

Όταν ήμουν νέος προσπαθούσα να ζωγραφίζω σαν μεγάλος τώρα που έγινα μεγάλος προσπαθώ να ζωγραφίσω σα παιδί..


Pablo Picasso

πηγή:ikastikos-kiklos.com

Αφήστε τα σχόλιά σας, Ελάτε να γνωριστούμε!