Εστιάζοντας στο σωστό!

Πρωταγωνιστές στη ζωή των παιδιών, μέχρι κάποια ηλικία, είναι οι γονείς τους και οι παιδαγωγοί τους.

Συνεπώς, οι πράξεις και η γενικότερη συμπεριφορά τους, εστιάζουν στο πως να τους ευχαριστήσουν.

pixabay

Τι συμβαίνει, όμως, όταν γίνουν τα πρώτα λάθη στην ορθογραφία ή στο τετράδιο των μαθηματικών;

Με ποιον τρόπο οι γονείς μπορούν να προσπεράσουν την απογοήτευσή τους;

Πολύ απλά, δε χρειάζεται να εστιάσετε στα λάθη που έκανε το παιδί σας αλλά σε όλα όσα έκανε ή έγραψε σωστά.

Συνήθως, οι γονείς όταν κοιτάζουμε το τετράδιο της ορθογραφίας του παιδιού μας παρατηρούμε τις 3 λέξεις που έγραψε λάθος και σίγουρα όχι τις υπόλοιπες 10 που έγραψε σωστά.

Η απογοήτευση στα λόγια ή στο ύφος των γονέων λειτουργεί αποκαρδιωτικά στα παιδιά και το συναίσθημα του φόβου σταδιακά τα οδηγεί στη μη αναφορά ενδεχόμενων μελλοντικών λαθών. Μια κατάσταση που σίγουρα δεν επιθυμούμε.

Λέξεις κλειδιά: η απενοχοποίηση και η αποδοχή. Τι εννοώ;

Απενοχοποιούμε το γεγονός ότι το δικό μας παιδί δε κάνει λάθη στα μαθήματα του σχολείου και αποδεχόμαστε πως είναι δικό του θέμα το πως θα εξελιχθεί η απόδοσή του στο σχολείο και όχι δικό μας.

Και εξομολογούμαι…Όταν η μικρή μου κόρη σε άγνωστο κείμενο ορθογραφίας έγραψε κόκκηνο αντί για κόκκινο υπέστην δεινό πλήγμα (υπερβάλλω για να διακωμωδήσω τη συμπεριφορά μου) και χρειάστηκαν λίγες ώρες για να ταρακουνήσω το κεφαλάκι μου και να συμπεριφερθώ με σεβασμό στην προσπάθειά της.

Η αποδοχή και η απενοχοποίηση ευτυχώς λειτούργησαν και αφού κοίταξα την κόρη μου στα μάτια της είπα “Είμαι περήφανη για σένα και για τις λέξεις που έγραψες σωστά. Θα μελετήσουμε μαζί τη λέξη που δεν έγραψες σωστά και θα τη μάθουμε και αυτή”.

Επικουρικά, η διαδικασία της σκέψης “τι κάνουν οι συμμαθητές/συναθλητές μου και τα πάνε καλύτερα στο σχολείο ή σε κάποιο άθλημα”, μέσω της παρατήρησης, συμβάλει θετικά στην αυτοδιόρθωση.

Έχει μεγάλη σημασία οι γονείς να μάθουν στα παιδιά τους πως είναι εντάξει να κάνουν λάθη, να τα βοηθούν να τα παρατηρούν, να τα αξιολογούν και να τα διορθώνουν και όχι να τους παρέχουν έτοιμες λύσεις.

Εστιάζοντας στο σωστό τα παιδιά θα ανταποκριθούν θετικά!

@megalonontasmazi.com

Αφήστε τα σχόλιά σας, Ελάτε να γνωριστούμε!