February

Ιούνιος 2023
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο…

Μερικά εύκολα βήματα για να βοηθήσετε το παιδί σας να γίνει Ψηφιακός Πολίτης
Από πού μπορείτε να αρχίσετε;

Aξιοποιείστε την εμπειρία που έχετε ως πολίτες για να καθοδηγήσετε τα παιδιά σας στην πορεία τους προς την ψηφιακή πολιτειότητα


► καθίστε δίπλα στα παιδιά σας όταν μπαίνουν στο διαδίκτυο και συζητήστε μαζί τους τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να το χρησιμοποιούν με ήθος και υπευθυνότητα. 

► ελέγξτε εάν τα παιδιά σας γνωρίζουν τι είδους πληροφορίες δεν πρέπει να δημοσιοποιούν και γιατί. 

► γνωρίστε τις κύριες πηγές πληροφοριών και τα ενημερωτικά κανάλια που χρησιμοποιούν τα παιδιά σας. 

► μάθετε στα παιδιά σας να κρίνουν ποιες διαδικτυακές πληροφορίες είναι αξιόπιστες και ποιες όχι.

Μετατρέψτε τα γλυκά σε υγιεινές λιχουδιές με τα παρακάτω tips γιατί υγιεινό γλυκό σημαίνει να μην έχει σιτάρι, γαλακτοκομικά, βούτυρα και ζάχαρη.

Οι αντικαταστάτες τους λοιπόν είναι:

  • αντί για σιτάρι :  αλεύρι από ΝΤΙΝΚΕΛ, σίκαλη, βρώμη και για αυτούς που αποφεύγουν τη γλουτένη αλεύρι  ρεβυθιού, ρυζιού, κεχρί, αμυγδάλου, καρύδας.
  • αντί για γαλακτοκομικά: Ρόφημα αμυγδάλου, καρύδας, ρυζιού, hemp.
  • αντί για άσπρη ζάχαρη: Μελάσα, μέλι, σιρόπι σφενδάμου, στέβια, αγάβη.
  • αντί για ζωικά βούτυρα και μαργαρίνη: Λάδι καρύδας και ελαιόλαδο.

 ►τονίστε τους πως πολλές ιστορίες είναι κατασκευασμένες προκειμένου να προσελκύουν την προσοχή πολλών ανθρώπων – Ψευδείς ειδήσεις (fake news)

► ενημερώστε τα παιδιά σας για το ψηφιακό αποτύπωμα, τα «ίχνη» δεδομένων που αφήνουμε πίσω μας όταν χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο όπου περιλαμβάνει τους ιστοχώρους που επισκεπτόμαστε, τα μηνύματα που στέλνουμε, τις πληροφορίες που αναρτούμε.

Πως να ενισχύσετε την αυτοπεποίθηση των παιδιών σας:


1 . Τα αφήνουμε να ανακαλύψουν την αυταξία τους προκειμένου να είναι παραγωγικά στο μέλλον. Πρέπει δηλαδή μόνα τους να αξιολογήσουν τον εαυτό τους, να κάνουν την αυτοδιόρθωσή τους και να έρθουν αντιμέτωπα με τις πραγματικές τους ικανότητες.


2. Ο έπαινός σας να είναι πάντα ρεαλιστικός.Να μη τους λέτε συνέχεια μπράβο ειδικά σε ένα μέτριο αποτέλεσμα γιατί θα το επιζητούν και θα παρερμηνεύσουν το πραγματικό επίπεδο της απόδοσής τους.


3. Να τους κάνετε ερωτήσεις για το πως νιώθουν για τα λάθη τους προκειμένου να τα κατανοήσουν και να δράσουν ώστε να μη τα επαναλάβουν.


4. Να τους διδάξετε ότι όσο και μη γνώριμο να είναι το συναίσθημα που νιώθουν μπορούν να το εξωτερικεύσουν και να προσπαθήσουν να το αντιμετωπίσουν.


5. Θέστε τους μικρούς επιτεύξιμους στόχους προκειμένου να γνωρίσουν τη χαρά της επιτυχίας, να μάθουν να πιστεύουν στις ικανότητές τους και να νιώσουν υπεύθυνα.


6. Ακούστε τα παιδιά σας και βεβαιωθείτε ότι έχουν κατανοήσει πως ανεξαρτήτως απόδοσης ή αποτελέσματος για εσάς είναι πολύτιμα και σημαντικά.