Living abroad with Kids_Sweden 1

πηγή:pixabay

Η ζωή στη Σουηδία με παιδιά: Tα καλά και τα άσχημα

Κάποιες φορές όταν αναφέρω σε κάποια άλλη μαμά ότι έχω ζήσει έξι χρόνια στη Σουηδία με παιδιά, αυτή ενθουσιάζεται. «Πρέπει να ήταν φανταστική εμπειρία να μεγαλώνεις παιδί εκεί!» αναφωνεί, θέλοντας να ακούσει λεπτομέρειες για τα μεγάλα καταπράσινα πάρκα, τις φοβερές παροχές και τη δωρεάν εκπαίδευση για τα οποία είναι διάσημη παγκοσμίως η Σκανδιναβία.

Καταρχήν να συστηθώ…

Είμαι εκείνη η μαμά που μετακόμισε στο εξωτερικό και έκανε τη μαμά για αρκετά χρόνια. Τα έκανα όλα, τα mummy groups, τα playdates στις δέκα το πρωί σε παιδότοπους και σε μουσεία, τα πικ νικ στο πάρκο μετά το σχολείο, τον εθελοντισμό στις σχολικές εκδρομές… Αλλά πριν βιαστείς να φταίξεις μια ειδυλλιακή εικόνα στο μυαλό σου, πρέπει να σου πω ότι δεν είναι ειδυλλιακά τα πράγματα, και αυτό είναι μόνο η προσωπική μου άποψη.

ΕΛΛΑΔΙΤΣΑ ΜΟΥ!

Θεωρώ ότι δεν είναι όλα για όλους. Ξέρω Έλληνες που μετακόμισαν στη Στοκχόλμη και ο τρόπος ζωής καθώς και ο Σουηδικός πολιτισμός τους εντυπωσίασε και τους κέρδισε τόσο που δεν έμαθαν Ελληνικά στα παιδιά τους. Γνώρισα Έλληνες που μου είπαν ότι η Ελλάδα δεν τους αφορά σα χώρα. Σέβομαι τις απόψεις όλων και πιστεύω ακράδαντα ότι ο καθένας στη ζωή έχει διαφορετική αποστολή και σκοπό. Δεν αρέσουν σε όλους όλα. Για εμένα όμως το “μάθημα ζωής” ως μαμά στο εξωτερικό ήταν ότι τελικά αγαπώ πολύ την χώρα μου και θέλω η κόρη μου να μεγαλώσει στην Ελλάδα.

ΣΟΥΗΔΙΑ

Τα θετικά του να ζεις στη Σουηδία με παιδιά:

πηγή:pixabay

Στη Σουηδία έζησα 6 χρόνια σε ένα προάστιο της Στοκχόλμης, τη Σόλνα. Μετακόμισα εκεί από την Ελλάδα ακολουθώντας το σύντροφό μου, ο οποίος δέχτηκε μια θέση εργασίας στη Στοκχόλμη τη χειρότερη περίοδο της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Άφησα τη δουλειά μου και τον ακολούθησα και πολύ σύντομα γέννησα την κόρη μου εκεί.

1. Το σύστημα τα φροντίζει όλα και εσύ χαλαρώνεις.

Το σουηδικό σύστημα, όταν πλέον καταφέρεις να πάρεις τον πολυπόθητο “προσωπικό αριθμό” φροντίζει για τα πάντα. Τα ραντεβού με τη μαία όταν ήμουν έγκυος, τα ραντεβού για τα εμβόλια του παιδιού, κλπ. Δεν χρειάζεται να κυνηγήσεις τίποτα από μόνος σου, το σύστημα θα σου προτείνει ακόμα και να κάνεις prenatal classes, όλα φυσικά χωρίς να πληρώσεις. Οι γονικές άδειες μητρότητας και πατρότητας είναι από τις πιο γενναιόδωρες στον κόσμο.

2. Τα καλοκαίρια είναι σαν να ζεις μέσα σε μια καρτ-ποστάλ.

Οι xειμώνες είναι τόσο σκοτεινοί και παγωμένοι στη Σουηδία που τα καλοκαίρια όλοι ξεχύνονται στα πάρκα. Αυτό δημιουργεί ένα κλίμα πανηγυρικό και μια μοναδική αίσθηση επαφής με τη φύση, η οποία ανθίζει για λίγο μετά από έναν ατελείωτο χειμώνα. Τα πικ νικ στο πάρκο και τα μπάρμπεκιου με άλλους γονείς, οι βόλτες στα μουσεία… οι 3 μήνες αυτοί είναι γεμάτοι δραστηριότητα. Τα καλοκαίρια στη Σουηδία μπορεί να κάνουν κάποιον που δεν την έχει δει xειμώνα να πιστεύει ότι βρίσκεται στον Παράδεισο.

3. Οι παροχές για τα παιδιά.

Η Σουηδία είναι εύκολη για τους γονείς γιατί τα πάντα είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες των παιδιών. Τα φαρδιά πεζοδρόμια, ο χώρος για τα καροτσάκια στα λεωφορεία, τα καρεκλάκια για μωρά σε ΟΛΑ τα καφέ και τα εστιατόρια, τα δωμάτια για αλλαγή βρεφών, τα μουσεία για τα παιδιά… Μπορείς να κυκλοφορείς άνετα με ένα Bugaboo χωρίς να αισθάνεσαι σαν εξωγήινος – οι περισσότεροι γύρω σου θα έχουν και αυτοί παιδιά.

to be continued

πηγή:@chrisatheodoraki

Αφήστε τα σχόλιά σας, Ελάτε να γνωριστούμε!