Το Βιολοντσέλο ή αλλιώς Τσέλο

Η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου δε βοηθά ένα παιδί μόνο να τελειοποιήσει το “αυτί” του αλλά και να ενισχύσει τις δεξιότητες που απαιτούνται για τη μετέπειτα ακαδημαϊκή του πορεία.

Μήπως είναι ώρα να μάθει το παιδί μας ένα μουσικό όργανο;

Δοξάρι, τέσσερις χορδές, ήχος βαθύς, ζεστός και πηγαίος…το τεράστιο βιολί!

Ας ανακαλύψουμε το Βιολοντσέλο ή αλλιώς Τσέλο


Το Βιολοντσέλο, είναι ένα έγχορδο μουσικό όργανο που παίζεται με δοξάρι. Έχει τέσσερις χορδές (ντο,σολ,ρε,λα), όπως και τα υπόλοιπα έγχορδα της συμφωνικής ορχήστρας.

Ο βιολοντσελίστας, είναι πάντα καθιστός, τοποθετεί το βιολοντσέλο ανάμεσα στα πόδια του και το στηρίζει στο έδαφος με τη βοήθεια μίας ρυθμιζόμενης μεταλλικής ράβδου στήριξης.

Το βιολοντσέλο έχει ένα πλούσιο,δυνατό, βαθύ κια εκφραστικό  ήχο.  

Είναι βασικό όργανο και στη μουσική δωματίου αλλά και στην συμφωνική ορχήστρα. Οι χορδές του είναι πιο παχιές από του βιολιού και της βιόλας και χρησιμοποιείται συνήθως μαζί με το κοντραμπάσο για να παίξει τις μπάσες νότες ενός μουσικού έργου, λόγω όμως της μεγάλης μουσικής του έκτασης, είναι εξίσου αξιόλογο και ως σόλο όργανο.

Το βιολοντσέλο πρωτοεμφανίστηκε στην Ευρώπη στα μέσα του 16ου αι. και αρχικά ονομαζόταν βιολοντσίνο.

Η άνοδος του οργάνου άρχισε στην Ιταλία τον 17o αι., με τον Μπαχ και τις Σουίτες του για σόλο βιολοντσέλο και σταδιακά άρχισαν να ανακαλύπτονται οι τεχνικές και οι εκφραστικές δυνατότητές του. Με τον ρομαντισμό, το βιολοντσέλο πήρε ξεχωριστή θέση στην ορχήστρα ως στοιχείο αυτόνομο, στο οποίο οι συνθέτες εμπιστεύονταν ορισμένα χαρακτηριστικά μουσικά θέματα ενώ έπαιξε αξιόλογο ρόλο και ως βασικός συντελεστής του κουαρτέτου εγχόρδων.

Ο Μπετόβεν, οι ρομαντικοί και ιδιαίτερα ο Βάγκνερ, συνέτειναν στην πλήρη ανεξαρτησία του και έγραψαν ειδικά έργα γι αυτό (Κοντσέρτα, Σονάτες Σονατίνες κ.ά), και το χρησιμοποίησαν στα είδη της μουσικής δωματίου, ισότιμα με το βιολί.

Η εκμάθηση βιολοντσέλου συνίσταται από τα 4 με 5 έτη και άνω. 

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΣΠΟΥΔΩΝ

(Ελάχιστη διάρκεια σπουδών σε ατομικό μάθημα)

Προκαταρκτική                 2 έτη

Κατωτέρα                           2 έτη

Μέση                                    3 έτη

Ανωτέρα                             3 ή 4 έτη

Υπολογίζοντας και τα ομαδικά μαθήματα η διάρκεια σπουδών μπορεί να φτάσει και τα 14 έτη…παρόλα αυτά το αποτέλεσμα σε ανταμείβει.

Η έκτασή του είναι περίπου η ίδια με την έκταση της ανθρώπινης φωνής. Ίσως γι αυτό το βιολοντσέλο είναι ένα από τα πιο αγαπημένα και «οικεία» στο άκουσμά τους όργανα, με πλούσιο και ιδιαίτερα μελωδικό ρεπερτόριο.

Και μη ξεχνάμε πως η μουσική είναι ζωή… 

Αφήστε τα σχόλιά σας, Ελάτε να γνωριστούμε!