Πως μαθαίνουμε στο παιδί μας να λέει ΟΧΙ

πηγή:px

Τα παιδιά που ξέρουν να αρνούνται από μικρή ηλικία όταν δε θέλουν να κάνουν κάτι, είναι πιθανότερο να παίρνουν σωστές αποφάσεις και να μην εμπλέκονται σε επικίνδυνες συμπεριφορές μεγαλώνοντας.

Είναι σημαντικό, λοιπόν, να μάθουν τα παιδιά μας την οριοθέτηση και την υπεράσπιση των επιλογών τους ανεξάρτητα από τις εξωτερικές πιέσεις. Στο πλαίσιο αυτό, θα αποκτήσουν την απαραίτητη αυτοπεποίθηση προκειμένου να επιλέγουν σωστά αλλά και να μην κινδυνεύουν τα ίδια ή οι γύρω τους.

Τι μπορούμε, όμως, να κάνουμε για να διδάξουμε στα παιδιά μας ότι μπορούν να επιλέξουν μόνα τους τι θέλουν να κάνουν, χωρίς να υποκύπτουν σε πιέσεις;

  • Να τους διδάξουμε ότι δεν είναι αναγκασμένα να φιλάνε/μιλάνε/αγκαλιάζουν κανέναν, αν δεν το θέλουν πραγματικά. Αυτή η επιλογή της αναγκαστικής “καλής συμπεριφοράς” πρέπει να καταστεί από νωρίς κατανοητή.
  • Τα παιδιά πρέπει να καταλάβουν ότι είναι δική τους ευθύνη να αξιολογούν αν αυτό που τους λέει ο οποιοσδήποτε είναι ωφέλιμο για τα ίδια. Έτσι, θα μάθουν να εκτιμούν τις καλές συμβουλές και να μη δέχονται αδιαμαρτύρητα το οτιδήποτε, μόνο και μόνο επειδή το ζητάει κάποιος φίλος ή συγγενής.
  • Να κατανοήσουμε ως γονείς την αναγκαιότητα της πρακτικής να αφήνουμε τα παιδιά να αποφασίζουν μόνα τους, ακόμα και αν η επιλογή αυτή μπορεί να τα κάνει δυσάρεστα, σε φίλους και συγγενείς που περιμένουν από αυτά να είναι ευγενικά και με ήρεμη συμπεριφορά σε κάθε περίπτωση.
  • Να θωρακίσουμε τα παιδιά μας για τη μετέπειτα ζωή τους, με μια στάση ζωής που να τους μαθαίνει να ακολουθούν το ένστικτό τους και να χρησιμοποιούν την κριτική τους σκέψη.
  • Να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να αντιληφθούν πως αν μάθουν από νεαρή ηλικία να είναι πάντα ευγενικά και πειθήνια, πιθανότατα αυτή η συμπεριφορά να τους συντροφεύει και στην ενήλικη προσωπική και επαγγελματική τους ζωή με δυσάρεστες συνέπειες.

Φυσικά, αυτό δε σημαίνει ότι θα μεγαλώσουμε ανάγωγα παιδιά που κάνουν του κεφαλιού τους και δε δίνουν λογαριασμό σε κανέναν.

Το βασικό είναι να διαχωρίσουμε την ευγένεια από την τυφλή υποταγή.

Το ακόμα βασικότερο είναι να μπορούμε να διασφαλίζουμε την ασφάλειά τους κάθε στιγμή. και με κάθε τρόπο.

Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο μπορείτε να διαβάσετε Ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας

Αφήστε τα σχόλιά σας, Ελάτε να γνωριστούμε!